Další kraj testuje poptávkovou dopravu. Taxibusy budou jezdit ve Frýdlantském výběžku měsíc zdarma

Dodávka pro poptávkovou dopravu na Frýdlantsku. Foto: Liberecký krajDodávka pro poptávkovou dopravu na Frýdlantsku. Foto: Liberecký kraj

Vozidlo bude k dispozici ve všední dny, po měsíci kraj vyhodnotí provoz.

Liberecký kraj začne od příštího týdne testovat možnost zavedení poptávkové dopravy v podobě takzvaných taxibusů. Ve spolupráci se společností Citya nabídne jejich provoz mezi Novým Městem pod Smrkem a Jindřichovicemi pod Smrkem.

Taxibusy na rozdíl od autobusů nebudou jezdit podle jízdních řádů, ale podle objednávky. Mají umožnit lepší obsluhu území, kde pravidelná doprava není příliš efektivní. Půjde zatím o pilotní provoz.

Krajský koordinátor dopravy Korid LK se dohodl, že mu společnost Citya připraví za 145 tisíc korun studii dopravní obslužnosti Libereckého kraje pro dva „sub-regiony“.

„Lokalita mezi Novým Městem a Jindřichovicemi byla vytipována zejména proto, že odpovídá svým charakterem oblasti, kde by takový systém dopravy mohl být pro obyvatele zajímavější než klasická pravidelná veřejná doprava,“ říká Jan Sviták, statutární náměstek hejtmana pověřený řízením resortu dopravy. Dosud kraj mezi Novým Městem a Jindřichovicemi nabízí pět přímých párů autobusových spojů denně a tři páry vlaků.

Oblast zahrnuje také obec Horní Řasnice, částečně Dolní Řasnice a také místní části dotčených obcí. Nově tak bude zajištěno spojení veřejnou dopravou v místní části Dětřichovec spadající pod Jindřichovice pod Smrkem.

Systém je jednoduchý a intuitivní. Cestující v několika málo krocích zadá, odkud kam chce odvézt, a aplikace jej navede na místo, odkud jej TvůjBus přepraví spolu s ostatními. Díky chytrým algoritmům se pak upravuje trasa i provoz tohoto spojení v průběhu cesty,“ řekl Dominik Janík, ředitel Citya.

Virtuální zastávky a svítilna zelené barvy. Ministerstvo připravilo pravidla pro poptávkovou dopravu

Dopravcem bude ČSAD Liberec, vozidlo Peugeot pojme osm cestujících. Bude jezdit pod marketingovou značkou TvůjBus IDOL. V provozu bude v pracovní dny od 7 do 19 hodin. „Chceme, aby se TvůjBus stal doplňkem pro místní cesty, nikoliv konkurencí pro vlaky a autobusy do Frýdlantu a Liberce. Současně je třeba definovat velikost území tak, aby reakční doba dopravce byla atraktivní i pro cestující,“ dodal Otto Pospíšil, jednatel společnosti Korid LK.

V září bude provoz tohoto systému zdarma. „O zpoplatnění budeme v průběhu září jednat, ale nepředpokládáme, že by cena měla převyšovat hodnoty uvedené nyní v ceníku IDOL pro stejné trasy. Taxibusy bychom v budoucnu rádi začlenili do sytému IDOL,“ uzavírá Sviták.

Středočeský kraj odstartoval s poptávkovou dopravou, poprvé v závazku

Tagy Citya Frýdlantsko idol Korid LK Liberecký kraj poptávková doprava
12 komentářů