Dreamlinery čeká mimořádná kontrola, souvisí s posouváním sedadel v kokpitu

Montáž Boeingu 787 Dreamliner. Zdroj: BoeingMontáž Boeingu 787 Dreamliner. Zdroj: Boeing

V březnu způsobil nechtěný posun sedadla kapitána za letu vypnutí autopilota. Při prudkém propadu se zranilo přes 50 lidí.

Americký Federální úřad pro letectví (FAA) bude požadovat inspekce letounů Boeing 787 Dreamliner. Informovala o tom agentura Reuters.

Nařízení má souviset s březnovým incidentem, při kterém se letadlo společnosti LATAM, letící na letu ze Sydney do Aucklandu, prudce propadlo. Událost si tehdy vyžádala přes 50 zraněných.

Podle FAA je zjevně za propadem nechtěný posun sedadla kapitána, což způsobilo vypnutí autopilota. Úřad již zpráv o podobných problémech se sedadly v kokpitu obdržel pět.

„Směrnice FAA o zachování letové způsobilosti má dopad na 158 letadel registrovaných ve Spojených státech a na 737 letadel registrovaných v dalších zemích. Vyžaduje, aby dopravci u sedadel kapitána a druhého pilota v letadlech 787-8, 787-9 a 787-10 pravidelně kontrolovali, zda nechybí nebo nejsou prasklé příslušné součásti. V případě zjištění problémů musejí aerolinky provést veškerá nezbytná nápravná opatření,“ napsala agentura Reuters.

Podle FAA by neřízený horizontální pohyb sedadla s pilotem mohl způsobit rychlý pokles letové hladiny a vážně zranit posádku i cestující.

Tagy 787 787 Dreamliner boeing Boeing 787 Boeing 787 Dreamliner dreamliner FAA USA
5 komentářů