Kabina lanovky na Ještěd skončila v Chomutově, rozšířila sbírky NTM

Kabina lanovky na Ještěd v depozitáři NTM. Foto: NTMKabina lanovky na Ještěd v depozitáři NTM. Foto: NTM

V Chomutově je umístěna i část bývalé sedačkové lanovky na Sněžku.

Národní technické muzeum (NTM) se stalo novým majitelem kabiny lanovky, která přes čtyřicet let vozila cestující z Horního Hanychova na vrchol Ještědu. Odkoupilo ji od Českých drah. Druhá kabina byla zničena při pádu lanovky v roce 2021, třetí již dříve zařadilo do svých sbírek Severočeské muzeum v Liberci.

Kabina vyrobená v roce 1974 v Transportě Chrudim je od dnešního dne součástí sbírky Železničního depozitáře NTM v Chomutově. Je v korporátním nátěru Českých drah. Lanovka byla od tragické nehody umístěna v dolní stanici lanovky v Horním Hanychově.

Podle NTM je kabina dokladem historie českého lanovkářského průmyslu i rozvoje masové turistiky v našich horách. „V Chomutově uchováváme také části původní sedačkové lanovky na Sněžku, která byla demontována v roce 2012. Tyto exponáty jsou významnými doklady dnes již neexistujícího odvětví –⁠⁠⁠⁠⁠ československé lanovkářské výroby. Kabinu lanové dráhy na Ještěd se podařilo zakoupit díky finančnímu příspěvku ministerstva kultury, za což je Národní technické muzeum vděčné,“ konstatoval generální ředitel NTM Karel Ksandr.

Kabina visuté kabinové lanové dráhy pro přepravu osob byla do provozu uvedena v roce 1975 na zrekonstruované lanové dráze z Liberce (Horní Hanychov) na Ještěd. Tehdejší rekonstrukci dráhy uskutečnila Transporta Chrudim, nástupnická státní firma původní továrny Františka Wiesnera, která lanovku postavila a zprovoznila v roce 1933 jako druhou nejstarší kabinovou lanovku v Československu.

Kabina lanovky na Ještěd v depozitáři NTM. Foto: NTMOdvoz kabiny lanovky na Ještěd z dolní stanice v Horním Hanychově. Foto: NTMKabina lanovky na Ještěd v depozitáři NTM. Foto: NTMDokumentace ke kabině lanovky na Ještěd. Foto: NTMNehoda lanovky na Ještěd. Pramen: Drážní inspekceZásah hasičů po pádu kabiny lanovky na Ještěd. Pramen: HZS Libereckého krajeLanová dráha Horní Hanychov - Ještěd před nehodou. Foto: České dráhyLanová dráha Horní Hanychov - Ještěd. Foto: České dráhyLanovka na Ještěd, ilustrační foto. 
Autor: Zdopravy.cz/Jan Sůra

Jednalo se o unikátní dráhu, protože tento typ s proti sobě jedoucími velkokapacitními kabinami je u nás ojedinělý. Lanovku provozovaly Československé a později České dráhy do roku 2021, kdy byl její provoz po tragické nehodě ukončen.  Lanovka na Ještěd byla poslední lanovou dráhou na našem území provozovanou národním dopravcem České dráhy.

Lanová dráha je stále mimo provoz. Od Českých drah ji kupuje Liberec, který ji chce prodloužit až ke konečné tramvaje v Horním Hanchově. Design nové kabiny má navrhnout Anna Marešová.

Liberec vybral designérku lanovky na Ještěd, oslovil tři studia

Tagy České dráhy depozitář NTM v Chomutově lanová dráha Horní Hanychov - Ještěd Národní technické muzeum
10 komentářů