V Německu začíná další obří výluka, zkrátí přímé vlaky z Prahy jen do Berlína

Hlavní nádraží v Berlíně. Foto: Jan SůraHlavní nádraží v Berlíně. Foto: Jan Sůra

DB redukuje počet vlaků mezi Berlínem a Hamburkem na jeden za hodinu, musí odklonem.

Německý správce infrastruktury DB InfraGo zahájí v pátek 16. srpna další velkou výluku. Až do prosincové změny jízdního řádu bude opravovat trať mezi Berlínem a Hamburkem. Změna se dotkne i spojů Českých drah Berliner: všechny vlaky od tohoto data ukončí svoji cestu v Berlíně a nepojedou až do Hamburku, Kielu či dalších měst na severu Německa.

Výluku avizovaly dráhy již delší dobu. „Pro další cestu do Hamburku, Kielu a dalších míst na severu země bude v tomto období nutné v Berlíně přestup na vnitrostátní spoje DB,“ uvedly České dráhy. K obnovení provozu má dojít v prosinci s nástupem nového grafikonu. Jízda s přestupem v Berlíně bude znamenat prodloužení doby jízdy mezi Prahou a Hamburkem nejméně o hodinu. Pro České dráhy to znamená i na pár měsíců částečnou úlevu s nedostatkem vozů: zkrácení oběhů do Berlína přinese úsporu zhruba dvou souprav.

Deutsche Bahn o výluce informuje na speciální stránce. Mezi dvěma největšími městy v Německu jde o zásadní omezení. Počet spojů mezi nimi bude zredukován ze dvou na jeden za hodinu, současně kvůli odklonu přes Stendal dojde k prodloužení jízdních dob o 45 minut. Do měst Wittenberge a Ludwiglust zavádí dopravce náhradní autobusy. Omezení se dotkne i vlaků mezi Warnemünde a Magdeburkem.

Práce se budou odehrávat především mezi městy Wittenberge a Ludwigslust, v oblasti Hagenow Land a mezi městy Büchen a Hamburk. Během výluky dojde k výměně 100 výhybek, tří propustků a celkem asi 74 kilometrů kolejí. Denně po trati mezi Berlínem a Hamburkem projede 230 vlaků a až 30 000 cestujících.

Tagy Berliner DB InfraGO Deutsche Bahn
7 komentářů