Průšvih na stavbě D3: Splašky vytekly do retenční nádrže, unikal metan

Únik splašků na stavbě D3 řeší vodárenská společnost. Foto: Jan Šindelář / Zdopravy.czÚnik splašků na stavbě D3 řeší vodárenská společnost. Foto: Jan Šindelář / Zdopravy.cz

Občané v úterý večer upozornili na zápach v okolí dálničního staveniště. Do akce byly nasazeny fekální vozy.

Potíže na stavbě dálničního obchvatu Českých Budějovic neberou konce. Na základě upozornění občanů bylo zjištěno nepovolené nakládání s odpadní vodou, přičemž vznikal mimo jiné metan. Místem činu je dálniční úsek u Dobré Vody. Informace deníku Zdopravy.cz potvrdil mluvčí Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) Jan Rýdl.

Za vším mělo stát nefunkční čerpadlo, kvůli kterému zhotovitel nasměroval odpadní vodu gravitačně na jiné místo. Splašky skončily v retenční nádrži, kde nemají co dělat. Kam až prosákly, se neví. Zhotovitelem je sdružení v čele s Hochtiefem (členy jsou Colas a M-Silnice). Na zápach v okolí dálničního staveniště upozornili občané v úterý večer.

„Matérie skončila v retenční nádrži. Okamžitě jsme vydali příkaz k nasazení velkokapacitních fekálních vozů, takzvaných ‚hovnocuců‘, a odvážíme splašky do čistírny odpadních vod. Vyřešili jsme už také samotnou příčinu, takže havárie nepokračuje,“ řekl Rýdl.

Podle něj není vyloučený průnik splašků do Dobrovodského potoka, rozsah porušení projektu se nyní zkoumá. Po vyřešení havárie pak přijde podle Rýdla na řadu zvažování sankcí pro zhotovitele, zatím není jasné, která z firem za únikem splašků stojí.

„Tohle je něco, co se na té stavbě prostě nesmí stát,“ doplnil Rýdl.

Místo havárie se nachází u tunelu Pohůrka, který se stal pro stavbaře noční můrou. V začátcích stavby se musel přeprojektovat, protože dle původního projektu nebylo možné stavět. Především potíže s tunelem zdrželo stavbu celého dálničního obchvatu Českých Budějovic o více než dva roky.

Tagy D3 Úsilné - Hodějovice
37 komentářů