Sdílená kola na Mladoboleslavsku bude provozovat nextbike, vyhrál soutěž šesti radnic

Kola Nextbike v Mladé Boleslavi. Foto: MB-net.czKola Nextbike v Mladé Boleslavi. Foto: MB-net.cz

V systému bude 200 mechanických a 30 elektrických kol.

Společnost nextbike Czech Republic vyhrála soutěž na provozování systému sdílených kol na Mladoboleslavsku. V soutěži se spojily tři obce a tři města a dodavatele vybíraly společně v jednom zadávacím řízení.

Vítězství nextbike vyplývá z dokumentu na profilu zadavatele. V soutěži porazil cenou Rekola. Nextbike nabídl provoz mechanických kol za 14,99 Kč za každou výpůjčku, provoz elektrokol za 30,13 Kč za výpůjčku.

V soutěži se spojila města Mladá Boleslav, Kosmonosy a Mnichova Hradiště, ke kterým se připojily obce Bradlec, Řepov a Kolomuty. Provoz částečně financuje také Nadační fond Škoda Auto. Prvních patnáct minut jízdy bude i nadále zdarma, pak následuje platba 20 korun za 30 minut. U elektrokol je od začátku jízda zpoplatněna částkou 1,50 Kč za minutu.

V Mladé Boleslavi funguje systém od roku 2019. „Kola jsou v Mladé Boleslavi plnohodnotnou alternativou k automobilové i autobusové dopravě, na což má rozhodující vliv hustá síť cyklostezek o délce přesahující 20 kilometrů. Další aktuálně připravujeme mezi Bezděčínem a Chrástem a Na Celně, na což se nám podařilo vyjednat prostředky z Integrovaných teritoriálních investic,“ řekl primátor města Jiří Bouška.

Od ledna do června 2024 se uskutečnilo 127 138 výpůjček, což je ve srovnání se stejným obdobím o rok dříve nárůst o 26 346 výpůjček. V celém území má být umístěno celkem 200 mechanických a 30 elektrických kol, z toho 137 celkem v Mladé Boleslavi. Nová smlouva bude platit 36 měsíců.

Tagy Bradlec Kolomuty Kosmonosy Mladá Boleslav Mnichovo Hradiště nextbike Řepov sdílená kola
Žádné komentáře