ŘSD po letech dokončí odpočívku Klíčany z 90. let, kapacita vzroste na šestinásobek

Odpočívka Klíčany na D8. Pramen: ŘSDOdpočívka Klíčany na D8. Pramen: ŘSD

Vedle parkovacích míst dostane odpočívka nový mobiliář, dětské hřiště, stromoví nebo kontrolní stanoviště policie.

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) se v těchto dnech pouští do velkého rozšíření odpočívky Klíčany na pravé straně dálnice D8 nedaleko Prahy. Fakticky jde o dostavbu odpočívky z 90. let do původně plánované velikosti.

Kapacita odpočívky, která původně vznikla v režii soukromých investorů, vzroste na šestinásobek. Zatímco dnes je zde deset míst pro osobní vozy a deset míst pro kamiony, po dostavbě se na odpočívku vejde 61 osobních a 60 nákladních aut. Náklady činí 123 milionů, hotovo má být do konce října. Zcela mimo provoz bude odpočívka od 1. do 28. září.

„V době výstavby v 90. letech mělo jít o velkou odpočívku s vyšším počtem stání a čerpací stanicí. Nakonec ale nebyla část s parkovacími stáními vybudována. Dispozičně je tak dnes odpočívka zcela nevyhovující, zejména kvůli zvýšené poptávce po stáních pro nákladní vozidla,“ uvedl mluvčí ŘSD Jiří Veselý.

Odpočívka se rozšíří o 22 tisíc čtverečních metrů (dnes má 4 120 m2), a to do míst, kde se s parkovacími stáními původně počítalo. Podle Veselého je dnes odpočívka plně v majetku a správě Ředitelství silnic a dálnic. Celý projekt je již navržen tak, aby nekolidoval s plánovaným rozšířením dálnice D8 na šestipruh.

Vedle parkovacích míst dostane odpočívka nový mobiliář, dětské hřiště, stromoví nebo kontrolní stanoviště policie. Areál bude po celém obvodu oplocen. Stavbu provádí společnost Strabag.

Modernizací za 115 milionů prošla v uplynulých měsících (od dubna do června) i odpočívka Klíčany na levé straně dálnice (směr do Prahy). Nešlo ale o tak razantní zásah do dispozice odpočívky, počet parkovacích se upravil ve prospěch kamionů. Původní stav parkovacích míst byl 88 pro osobní vozidla a 20 pro nákladní dopravu. Po modernizaci je počet míst pro nákladní vozidla a kamiony navýšen na 54, pro osobní automobily je k dispozici 39 míst.

Tagy D8 odpočívka Klíčany ŘSD
70 komentářů