Pardubické letiště narazilo s prodejem nemovitostí, dostavba terminálu musí počkat

Letiště Pardubice. Zdroj: Facebook.com - Pardubice airport - letiště PardubiceLetiště Pardubice. Zdroj: Facebook.com - Pardubice airport - letiště Pardubice

Odložena byla i výstavba nového parkoviště.

O koupi zbytných nemovitostí, hangáru a dvou budov na pardubickém letišti není tak velký zájem. Dostavba nadzemního patra terminálu pro cestující, která měla být z prodeje financována, tak letos nezačne. Pro server iDnes.cz to řekl náměstek hejtmana Pardubického kraje pro dopravu Michal Kortyš.

Dostavba má vyjít na více než 60 milionů korun. Cílem je zvýšení kapacity a komfortu pro cestující. Druhé patro nového terminálu zůstalo po dokončení stavby v roce 2018 prázdné z úsporných důvodů. Původně tam měla být restaurace, salonek, další gate a zázemí pro zaměstnance.

Jak řekl deníku Zdopravy.cz náměstek primátora Pardubic pro dopravu Jan Hrabal, představenstvo společnosti East Bohemian Airport (EBA), která civilní část letiště provozuje, bude na svém nejbližším jednání řešit další kroky tak, aby mohlo být druhé patro v souladu se strategickým plánem dostavěno.

„Jestli se bavíme o tom, že chceme 200 000 odbavených cestujících, tak jim potřebujeme nabídnout další občerstvení, lepší zázemí,“ vysvětlil dříve bývalý šéf civilní části letiště Ivan Čech. Hranici 200 000 pasažérů chce letiště atakovat již letos.

Odložena byla i výstavba nového parkoviště. Vzniknout má příští rok a bude zpoplatněné symbolickou částkou. Dosud je stání na nedaleké ploše zcela zdarma.

Dlouhodobě ztrátové

Jak již deník Zdopravy.cz informoval, EBA skončila za loňský rok ve ztrátě 41,4 milionu korun. Meziročně si firma pohoršila o více než 10 milionů korun, ve srovnání s rokem 2021 pak dokonce o 14 milionů. Do dlouhodobě ztrátového letiště navíc zamíří další peníze z veřejných prostředků. Město a kraj mu jako akcionáři stejně jako v minulosti pomohou zvýšením základního kapitálu 20 miliony korun.

Čím dál ztrátovější. Kraj a město do pardubického letiště vloží dalších 20 milionů

„Důvodem je získání vlastních zdrojů na částečné financování investic nezbytných k dalšímu fungování letiště a částečnému pokrytí hospodářské ztráty z roku 2023,“ stojí ve zdůvodnění zvyšování základního kapitálu.

Pardubické letiště vloni odbavilo 123 000 cestujících. Kvůli výluce letové dráhy to bylo asi o 5 000 méně pasažérů než v roce 2022. Civilní letiště působí na armádním zázemí. Armáda pravidelně provádí údržbu svého areálu, výluku loni naplánovala na tři měsíce. Armádní provoz se přesunul na jiná letiště, civilní provoz byl zastaven.

Tagy East Bohemian Airport Letiště Pardubice pardubice Pardubický kraj PED
6 komentářů