Špatný rok Deutsche Bahn. Obří investice, stávky a bouřky poslaly firmu do miliardové ztráty

Jednotka ICE 3 na vysokorychlostní trati Mnichov - Berlín na mostě Grubental. Foto: Deutsche Bahn AG / Frank BarteldJednotka ICE 3 na vysokorychlostní trati Mnichov - Berlín na mostě Grubental. Foto: Deutsche Bahn AG / Frank Barteld

Společnost během pěti let propustí 30 tisíc lidí.

Německý dopravce a správce železniční infrastruktury Deutsche Bahn má za sebou jedno z nejhorších prvních pololetí v historii. Firma za první pololetí prodělala 1,2 miliardy eur (přes 30 miliard korun) a oznámila propouštění až 30 tisíc lidí.

Vyplývá to ze zveřejněných výsledků za první pololetí. Za důvody ztráty označilo vedení firmy hlavně velké investice do železniční infrastruktury, ale i další vlivy. Jde o prudké zhoršení situace: loni v první polovině roku firma vygenerovala ztrátu 71 milionů eur.

„Extrémní povětrnostní jevy nebývalého rozsahu zhoršily provozní a finanční situaci v osobní i nákladní dopravě. Kromě toho jde také o vliv stávek a nehod,“ řekl šéf Deutsche Bahn Richard Lutz.

DB sice v osobní dopravě i díky fotbalovému šampionátu zaznamenala rekordní červen v počtu přepravených osob, za celé pololetí ale počet cestující v dálkové dopravě klesl o 6 %. Německá dálková železnice se stala v první polovině roku nejen kvůli stávkám, ale i kvůli špatnému stavu infrastruktury, ještě méně spolehlivá než obvykle. Díky rostoucímu zájmu o regionální dopravu po zavedení Deutschlandticket stoupl celkově počet cestujících o 4,2 %. Příjmy celé skupiny klesly meziročně o 3 % na 22,31 miliard eur.

I přes obří ztrátu společnost očekává letos zisk, především díky dotaci německé vlády na investice do infrastruktury. Společnost současně oznámila balíček úspor, který počítá se zrušením zhruba 30 tisíc míst v následujících pěti letech. Letos bude zrušeno zhruba 1500 míst.

Tagy DB Deutsche Bahn
5 komentářů