Už si nesednete, kam chcete. Průkopník levného létání končí s volným výběrem míst

Boeing 737 MAX 8 v barvách Southwest Airlines. Foto: Southwest AirlinesBoeing 737 MAX 8 v barvách Southwest Airlines. Foto: Southwest Airlines

Lidé si zvyknou, stejně jako na konec buráků na palubě, říká šéf aerolinek. Krok oznámil po výrazném zhoršení hospodářských výsledků.

Americká letecká společnost Southwest Airlines skončí po 56 letech s jedním ze svých symbolů, který už například v Evropě není několik let možný. V příštích měsících zruší na palubě letadel takzvaný free seating, tedy možnost sednout si, kam cestující chce a kde je volno.

Dopravce to oznámil v tiskové zprávě, kde vysvětluje krok zlepšením zákaznických služeb. V praxi by měl ale nový krok posílit příjmy dopravce v podobě výběru nových poplatků.

K podobnému kroku se odhodlaly už dříve nízkonákladové společnosti v Evropě včetně Ryanairu, pro které byly Southwest Airlines na počátku velkým vzorem. Zakladatel Ryanairu poslal na počátku existence firmy současného šéfa Michaela O´Learyho na zkušenou právě k Southwest Airlines a jejich model z velké části okopíroval. Bývalo tak běžné, po otevření nástupu cestující utíkali k letadlu, aby zabrali co nejlepší místo.

Konec volného sezení je jednou ze změn, které dopravce oznámil. Nově začne nabízet za příplatek i sedačky s větším prostorem pro nohy a také zavede lety přes noc po USA. Půjde například o linky z Los Angeles do Nashville nebo z Las Vegas do Baltimore.

Oznámení přišlo jen krátce poté, co Southwest Airlines zveřejnily hospodářské výsledky za poslední kvartál. Zisk meziročně spadl o 46 %. „Změny nám otevírají nové zdroje příjmů,“ komentoval šéf firmy Bob Jordan.

Nový akcionář ve firmě

Southwest vysvětluje opatření průzkumy, podle kterých by 80 % cestujících chtělo mít možnost vybrat si místo dopředu. Dosud si mohou koupit jen přednostní odbavení, které ale negarantuje konkrétní místo. Na sociálních sítích firma sklidila za tento krok velkou kritiku.

„Vím, že budou lidé, kteří budou chtít zachovat stávající stav. Ale více jich volá po změně. Stejnou kritiku jsme slyšeli, když jsme na palubě přestali rozdávat buráky,“ dodal Jordan v rozhovoru pro CNBC.

Změna přichází jen měsíc poté, co do firmy vstoupila s jedenáctiprocentním podílem společnost Elliott Investment Management. Její šéf se už nechal slyšet, že chce prosadit velké změny včetně odvolání současného šéfa. Přístup firmy označila za zastaralý a nekonkurenceschopný. Akciím firmy se letos na burze příliš nedaří, za poslední půlrok ztratily desetinu hodnoty.

„Mistr Yoda“ levného létání. Zemřel zakladatel aerolinek, které 45 let neprodělaly

Tagy free seating Southwest Airlines
13 komentářů