Ceny pohonných hmot spadly na nejnižší úroveň od ledna

Čerpací stanice Tank ONO. Foto: Tank ONOČerpací stanice Tank ONO. Foto: Tank ONO

Zlevňování nahrává pokles cen ropy i marží.

Ceny pohonných hmot v Česku klesají. Poprvé od poloviny ledna letošního roku jde pořídit naftu za cenu pod 34 korun, zlevňuje i benzin.

Ukazuje to vývoj průměrných cen pohonných hmot i nový ceník společnosti Tank ONO, která dlouhodobě patří k cenovým lídrům trhu. Ta včera zlevnila naftu na 33,90 Kč, benzin na 35,90 Kč.

Podle analytika společnosti Finlord Borise Tomčiaka lze očekávat další zlevňování. Cena ropy Brent poklesla na 81 USD za barel. „Poptávka po ropě je v Číně nižší, než se očekávalo, což tlačí cenu ropy ve světě dolů. Příznivý je pokračující propad velkoobchodních marží. V nejbližším týdnu čekáme další pokles cen pohonných hmot o 15 až 25 haléřů na litr. Větší pokles cen by měl nastat u nafty. Omezení transit ropy Lukoil přes Ukrajinu nebude mít na český trh s palivy vliv,“ uvedl Tomčiak.

Průměrná cena benzinu Natural 95 klesla za poslední týden o deset haléřů na 38,34 koruny za litr a cena nafty o 18 haléřů na 36,92 koruny. Vyplývá to z údajů společnosti CCS, která ceny sleduje. Navzdory nynějšímu poklesu je benzin stále o 94 haléřů na litru dražší než před rokem, a cena nafty je teď dokonce o 4,31 koruny vyšší než ve stejnou dobu loni.

Tagy ceny PHM
22 komentářů