Ryanair zklamal investory. I přes rekordní počty cestujících vydělal méně, zlepšení v létě nečeká

Ryanair na letišti Poprad-Tatry. Foto: Zdopravy.cz / Vojtěch OčadlýRyanair na letišti Poprad-Tatry. Foto: Zdopravy.cz / Vojtěch Očadlý

Firma nečeká zlepšení ani během léta, průměrná cena letenky spadla o 15 %.

Největší evropský letecký dopravce ohlásil uprostřed rekordní sezóny nečekaný pokles zisku. Za první čtvrtletí svého finančního roku (duben až červen) firma vydělala o 46 % méně než před rokem. Akcie na zprávu reagovaly více než desetiprocentním poklesem.

Dlouhodobě nejúspěšnější letecký dopravce v Evropě zveřejnil výsledky hospodaření ve zprávě pro investory. Výsledek je výrazně horší, než analytici očekávali. To, že jsou dosažená čísla za očekáváním i vedení firmy, ukazuje další detail: zatímco obvykle zprávy Ryanairu začínají chlubením se šéfa Michaela O’Leary o dalším skvělém čtvrtletí, nyní patří první část komentáře úspěšnosti v oblasti ESG (odpovědné investování).

Dopravce má za sebou další velmi silné čtvrtletí podle počtu cestujících: jejich počet stoupl o desetinu na 55 milionů. Aby takového nárůstu dosáhl, musel ale zlevňovat. Průměrný příjem na cestujícího klesl o desetinu, klesla hlavně cena samotné letenky, klesaly i dodatečné příjmy z doplňkových služeb. Průměrná cena letenky spadla z 49 na 42 eur.

Vedení současně varovalo, že nižší budou i příjmy z letenek ve druhém čtvrtletí, tedy klíčové letní sezóně. Firma to vysvětluje chováním spotřebitelů a snahou lidí šetřit.

„Přestože poptávka ve druhém čtvrtletí je silná, ceny zůstávají slabší, než jsme se domnívali. Nyní očekáváme, že ceny za druhé čtvrtletí budou podstatně nižší než loni v létě,“ upozornil O’Leary s odkazem na vývoj v období od července do září, kdy Ryanair obvykle vytváří většinu svého zisku. Původně firma čekala, že ceny zůstanou zhruba stejné nebo se mírně zvýší.

Ryanair uvedl, že na letní sezónu obdrží o 20 letadel Boeing 737 MAX méně, než měl naplánováno. To je pokles z 23 letadel, o kterých firma informovala v květnu. Management ale poznamenal, že dodávky od Boeingu se v poslední době zlepšují.

Akcie Ryanairu během dne odepsaly přes 13 % své hodnoty.

Tagy Ryanair
3 komentáře