Další přivaděč k D35 je téměř hotový. Obchvat Dašic zprovozní na konci srpna

Nový obchvat Dašic. Foto: Pardubický krajNový obchvat Dašic. Foto: Pardubický kraj

Kraj na stejné silnici plánuje ještě obchvat Zminného.

Pardubický kraj otevře 26. srpna řidičům a cestujícím další z nových přivaděčů k dálnici D35. Termín otevření obchvatu Dašic dnes kraj oznámil po kontrolnímu dnu. Téměř tři kilometry dlouhý úsek otevřou v režimu zkušebního provozu.

Zakázku za 394 milionů korun získalo sdružení vedené Metrostav Infrastructure a členy Chládek & Tintěra, Pardubice a PORR. Smlouvu za 394 milionů korun stihla Správa a údržba silnic Pardubického kraje uzavřít ještě před tím, než soud zakázal Metrostavu účast ve veřejných zakázkách.

Trasa přeložky silnice II/322 začíná před křižovatkou se silnicí II/340. Jižním směrem obchází město Dašice. Kříží silnici II/340, silnici II/32246, řeku Loučná. Přeložka silnice II/322 končí se v místě navrhované okružní křižovatky, kde se napojuje na původní silnici II/322. Na D35 se napojí mezi Dašicemi a Komárovem na exitu 148.

„Stavba přinesla řadu výzev, jako je přemostění řeky Loučné, vybudování podchodu nebo opěrných zdí. Nyní se blížíme k jejímu ukončení a na konci srpna začne sloužit řidičům,“ řekl náměstek hejtmana Michal Kortyš zodpovědný za oblast dopravy.

Kraj plánuje obchvat Zminného

Po otevření obchvatu se zklidní provoz automobilů v Dašicích. „Projíždění velkých nákladních automobilů středem města dlouhodobě sužovalo život občanů Dašic. Hluk a vibrace způsobené těžkou dopravou nejen narušovaly každodenní klid, ale také způsobovaly poškození domů a infrastruktury. Nový obchvat tuto situaci výrazně zlepší, protože nákladní doprava bude nyní vedena mimo hustě obydlené oblasti. Očekává se tedy, že projekt pozitivně ovlivní kvalitu života obyvatel Dašic a usnadní cestování pro místní i návštěvníky,“ sdělila starostka Dašic Pavla Žídková.

Před několika týdny otevřeli nově vybudovaný podchod. Již před časem, v srpnu a září roku 2023, se otevřely dvě kruhové křižovatky na začátku a na konci obchvatu.

V budoucnu se obchvat Dašic napojí na plánovaný obchvat Zminného. V místě budoucí stavby v současné době probíhá záchranný archeologický průzkum a výstavba přístupové komunikace od obce Žižín, která je náhradou za zrušený železniční přejezd. Ten byl v kolizi s plánovanou stavbou. Samotná novostavba silnice by mohla být zahájena v druhé polovině roku 2025 s předpokládanými investičními náklady ve výši 420 milionů korun včetně DPH.

Tagy Dašice II/322 Pardubický kraj
Žádné komentáře