U Dašic začala stavba obchvatu, bude přivaděčem k dálnici D35

Zahájení stavby obchvatu Dašic. Foto: Metrostav InfrastructureZahájení stavby obchvatu Dašic. Foto: Metrostav Infrastructure

Stavba bude otevřena o rok a půl později než dálnice.

V Pardubickém kraji začala stavba dalšího z přivaděčů k novým úsekům dálnice D35. Z oblasti Dašic ho napojí sdružení vedené Metrostav Infrastructure a členy Chládek & Tintěra, Pardubice a PORR. Smlouvu za 394 milionů korun stihla Správa a údržba silnic Pardubického kraje uzavřít ještě před tím, než soud zakázal Metrostavu účast ve veřejných zakázkách.

Necelé tři kilometry dlouhá přeložka silnice je obchvatem Dašic, napojí se pak na budovaný úsek dálnice D35 z Časů do Ostrova. Stavba má zpoždění, technická zpráva hovoří o zahájení v roce 2020. Trasa přeložky silnice II/322 začíná před křižovatkou se silnicí II/340. Jižním směrem obchází město Dašice. Kříží silnici II/340, silnici II/32246, řeku Loučná. Přeložka silnice II/322 končí se v místě navrhované okružní křižovatky, kde se napojuje na původní silnici II/322. Hotovo má být na jaře 2024.

Kromě částky za stavbu zaplatí Pardubický kraj 83 milionů korun za archeologický průzkum. „Příprava této stavby nebyla vůbec jednoduchá a chtěl bych poděkovat samosprávě Dašic za pomoc při jednáních s občany, kterým jsme se snažili vyjít maximálně vstříc, a proto došlo i k posunu trasování silnice. Bohužel delší dobu trvala jednání se soukromým vlastníkem pozemků, který prioritně bránil zemědělskou půdu, a jeho představy nešlo v zákonném rámci splnit. Nakonec jsme našli shodu, za což jsem rád,“ řekl náměstek hejtmana pro oblast dopravy Michal Kortyš.

Ačkoliv se jedná jen o tříkilometrový úsek, tak i pro nás jako stavbaře se jedná o velmi zajímavou stavbu s celou řadou prvků. Jedním z nich je most přes řeku Loučnou, ale také tři okružní křižovatky či podchod pro pěší,“ uvedl Richard Rakouš za společnost Metrostav Infrastructure.

Pardubický kraj se v roce 2017 v rámci aktualizace memoranda s ministerstvem dopravy zavázal vybudovat celkem osm přivaděčů k dálnici D35.

Tagy Chládek a Tintěra Pardubice D35 Dašice Metrostav Infrastructure Pardubický kraj Porr
5 komentářů