Děčín vybral firmu na stavbu lávky přes Labe, oproti odhadu vyjde o polovinu dráž

Vizualizace podoby lávky přes Labe a Ploučnici v Děčíně. Foto: mmdecin.czVizualizace podoby lávky přes Labe a Ploučnici v Děčíně. Foto: mmdecin.cz

Lávka pro pěší a cyklisty bude zavěšena na železniční most.

Statutární město Děčín dokončilo výběr zhotovitele pro novou lávku pro pěší a cyklisty přes Labe a Ploučnici, která spojí části Děčín a Podmokly. Město si za novou stavbu zavěšenou na železniční most výrazně proti původním plánům připlatí.

Zakázku za 97,975 milionu korun získala společnost Strabag Rail. V soutěži nabídla nižší cenu než další dva účastníci: POHL CZ a Metrostav TBR. Odhadovaná cena byla 61,6 milionu korun. Vyplývá to z informací na profilu zadavatele a v registru smluv.

V části budoucí stavby už od jara probíhaly přípravné práce. Jde o kácení a odstranění náletů, keřů a některých stromů na okraji Mariánské Louky. Zde se lávka napojí na cyklostezku.

Město na stavbu lávky loni získalo dotaci ve výši téměř 43 milionů korun od ministerstva pro místní rozvoj z programu IROP. Práce mají trvat zhruba dva roky.

„Výstavbou lávky vznikne úplně nový směr, kterým se propojí město, zrychlí se přesun z jednoho břehu na druhý nejen cyklistům, ale také chodcům. Nemluvě o zvýšení bezpečnosti. Je to první krok k celkovému zlepšení dopravní situace v centru města,“ popsal při vypsání soutěže náměstek primátora pro rozvoj a IT Ondřej Smíšek. Město věří, že se díky lávce sníží i počet cyklistů a pěších na Tyršově mostě a Labském nábřeží.

Nápad zavěsit na železniční most lávku vznikl již po povodních v roce 2002, kdy bylo velmi složité dostat se kvůli vysoké hladině Labe z jedné části města do druhé. Most má po opravě v roce 2014 připravené kotvící prvky pro lávku. Konečná podoba bude podle návrhů architektů Alexandra Kotačky, Lukáše Vráblíka a Evy Pykové, kteří vyhráli v architektonické soutěži. Detailně město lávku popisuje na svých stránkách.

Tagy Děčín Lávka přes Labe a Ploučnici Strabag Rail
6 komentářů