Hostem podcastu bude sběratel Ikarusů a profesionální řidič Milan Jiroš, ptejte se

Ikarus 280. Pramen: Archiv Milana JirošeIkarus 280. Pramen: Archiv Milana Jiroše

Kvůli Ikarusům se Milan Jiroš naučil maďarsky.

Milan Jiroš miluje maďarské Ikarusy. Tak moc, že je už mnoho let jejich sběratelem. Dnes čítá jeho sbírka 22 kusů, od kloubových vozů, které byly typickým dopravním prostředkem v socialistickém Československu ve všech větších městech nebo na vytížených venkovských linkách, až po nejmenší Ikarus 553 na podvozku Avia.

Milan Jiroš bude hostem našeho dalšího podcastu. Otázky mu můžete psát zde v diskusi do středečního večera, rozhovor se sběratelem přineseme jako podcast v pátek 19. července.

Jiroš vystudoval Fakulta dopravní ČVUT v Praze a poté řadu let pracoval jako konstruktér nástaveb na nákladní automobily. Tuhle profesi ale už pověsil na hřebík. Naplno se teď věnuje historickým autobusům a jako brigádník jezdí s autobusem pro pražský dopravní podnik.

A kvůli Ikarusům se naučil i maďarsky. „Už na vysoké škole jsem si pohrával s myšlenkou, že si pořídím svůj vlastní Ikarus. Kamarád měl známé v ČSAD Jindřichův Hradec, slovo dalo slovo a jednoho letního dne v roce 1999 jsme se jeli podívat do Jindřichova Hradce. Bylo to jasné na první pohled. Byl v městském provedení v červené barvě, klasická čabajka. Já jsem si vybral vůz v originálním provedení, ačkoliv tam měli i různě upravené v lepším stavu. Sáhl jsem po tomhle i za cenu toho, že s ním bude hodně práce. Je to rok výroby 1988, byl deset let v provozu. Něco měl tedy už za sebou, ale deset let skutečně není žádný veteránský věk,“ popsal před několika lety Milan Jiroš pro Zdopravy.cz, jak si pořídil první vůz do své sbírky.

Jak se dnes shání na Ikarusy náhradní díly? Jak těžké je udržet starší vozy provozní? Jak často s nimi vyráží na historické jízdy pro veřejnost? V jakých filmech a seriálech už jeho Ikarusy hrály? Jak si jako student vydělal na svůj první autobus? Má ještě zálusk na nějaký zajímavý exemplář? A jak vnímá pražský provoz očima řidiče autobusu?

Tato témata probereme už tento týden s Milanem Jirošem při natáčenínového dílu podcastu Cesty Zdopravy.cz. Své otázky mu můžete psát i vy.

Milan Jiroš s Ikarusem 435 na výstavě Coach Progress v roce 2005. Pramen: Archiv Milana JirošeIkarus 412 v roce 2001 v Táboře, dnes ve sbírce Milana Jiroše. Pramen: Archiv Milana JirošeIkarus 280. Pramen: Archiv Milana JirošeIkarus 280 z ČSAD Beroun, druhý bus ve sbírce. Pramen: Archiv Milana JirošeIkarus 280, první bus ve sbírce Milana Jiroše. Pramen: Archiv Milana JirošeIkarus 260. Pramen: Archiv Milana JirošeIkarus 256 z roku 1982. Pramen: Archiv Milana Jiroše
Tagy Doporučeno Ikarus Milan Jiroš podcast Cesty Zdopravy.cz
32 komentářů