Milánské letiště se bude jmenovat po politikovi odsouzeném za daňové úniky

Letiště Milán Malpensa. Foto: Milan AirportsLetiště Milán Malpensa. Foto: Milan Airports

Schválení nového názvu potvrdil ministr dopravy.

Hlavní milánské letiště Malpensa se bude jmenovat po někdejším italském premiérovi, miliardáři a mediálním magnátovi Silviu Berlusconim, jenž zemřel loni ve věku 86 let. Oznámil to italský vicepremiér a ministr dopravy Matteo Salvini. Berlusconi stál v čele čtyř italských vlád a patřil mezi nejvíc polarizující postavy moderní Itálie, podotkla agentura Reuters.

Národní úřad pro civilní letectví schválil žádost Lombardie o přejmenování letiště na počest Berlusconiho, oznámil Salvini a dodal, že konečné rozhodnutí leží na něm jako na ministrovi dopravy a on ho schválí. „Na památku mého přítele Silvia, skvělého podnikatele, velkého Miláňana a velkého Itala,“ uvedl na síti X dlouholetý Berlusconiho spojenec Salvini, jenž stojí v čele strany Liga.

Berlusconi se narodil v Miláně a po tři dekády patřil k hlavním postavám italské politiky. Drží rekord jako nejdéle sloužící poválečný italský premiér, jímž byl devět let. Byl lídrem středopravé strany Vzhůru, Itálie, zasedal v Senátu, byl i europoslancem. Patřil k nejbohatším lidem v zemi.

Zatímco někteří Berlusconiho obdivovali, dalšího ho kritizovali za populismus či to, že se podle nich v politice držel i díky svému mediálnímu konglomerátu. Figuroval také v řadě soudních kauz a byl odsouzen za daňové úniky. Souzen byl i v kauze divokých večírků ve jeho vile známých jako bunga-bunga.

Zemřel loni v červnu kvůli zápalu plic a leukémii.

Tagy Malpensa MXP Silvio Berlusconi
19 komentářů