Šumavu znovu provoní pára. Kafemlejnek byl vystřídán Všudybylkou

Parní lokomotiva 354.195 Všudybylka. Autor: České dráhy/Jan ŠnáblParní lokomotiva 354.195 Všudybylka. Autor: České dráhy/Jan Šnábl

České dráhy se vrátily s párou na jihočeskou Šumavu v roce 2021 po čtyřleté pauze.

České dráhy v sobotu 6. července znovu vypraví parní vlaky z Volar na okolní šumavské lokálky, čímž začne hlavní část akce zvané Šumavské léto s párou. Vlaky zamíří do Nového Údolí, Černé v Pošumaví, na Kubovu Huť i do Vimperka.

V jejich čele bude netradičně parní lokomotiva 354.195, přezdívaná Všudybylka. Nahradí Kafemlejnek 310.093 z roku 1901, který tradičně po Šumavě dlouhá léta jezdil. Ve vlacích budou zařazeny historické vagony včetně bufetového a vyhlídkového vozu.

První historický vlak v čele s Všudybylkou vyrazil na trasu už v pátek 28. června, a to na Písecku a Prachaticku. Druhý den ozdobil Prachatický železniční den.

Hlavní část Šumavského parního léta na Volarsku je naplánovaná na soboty a neděle 6., 7., 13. a 14. července. Souprava s Všudybylkou a historickými vozy řady Ce bude začínat vždy ve Volarech, odkud těsně před polednem zajede do Nového Údolí a následně bude pokračovat přes Černý Kříž do Černé v Pošumaví a během odpoledne se vrátí zpět do Volar. Vodu bude dobírat ve Stožci, kde bude vlak stát od 12:12 do 12:33.

V sobotu 20. července mohou cestující vyrazit parním vlakem na Slavnosti chleba v Lenoře. Parní vlak pojede nejdříve z Volar do Lenory a zpět, druhá jízda pak zaveze cestující až do Vimperka. Odtud se pak historický vlak vydá do Kubovy Hutě a zpět.

Podrobnosti k Šumavskému létu s párou jsou na stránkách Českých drah Vlakem na výlet nebo na stránkách spolku Pošumavská jižní dráha.

České dráhy se vrátily s párou na jihočeskou Šumavu v roce 2021 po čtyřleté pauze. Velký návrat to byl i pro zmíněný Kafemlejnek, který byl až do roku 2016 hlavní atrakcí Šumavského léta s párou, což byla v té době největší nostalgická akce ČD. V roce 2017 místo něj jezdil na Šumavě překvapivě královéhradecký Bulík 464.008 (r. v. 1935). Na další sezony dráhy akci zrušily v reakci na to, že od prosince 2017 zajišťuje běžný provoz na šumavských lokálkách konkurenční společnost GW Train Regio. Po pauze se vrátil Kafemlejnek, který byl letos nahrazen Všudybylkou.

Tagy České dráhy Šumavské léto s párou železniční nostalgie
1 komentář