Švýcarsko řeší dopravní problémy po záplavách. Dálnice přes Alpy bude neprůjezdná nejméně měsíc

Poškozená dálnice A13. Foto: Kantonspolizei GraubündenPoškozená dálnice A13. Foto: Kantonspolizei Graubünden

Trať po Matterhorn je nejméně do víkendu mimo provoz, poškodily ji záplavy.

Páteční bouře a záplavy zanechaly velké škody na švýcarské dopravní infrastruktuře. Největší poškození nastalo na dálnici A13, která překonává Alpy pod průsmykem San Bernardino.

Poškození dálnice v oblasti obce Lostallo je natolik vážné, že oprava potrvá podle předběžných odhadů nejméně měsíc. Švýcarský správce silnic a dálnic ASTRA uvedl, že po měsíci by mohlo dojít alespoň k částečnému obnovení provozu na několik měsíců. Dálnice A13 je jednou ze dvou hlavních silnic přes Alpy ve Švýcarsku. Je využívána i českými řidiči například při cestách do Milána či dál na Ligurskou riviéru či do Francie.  Zastavení provozu na této dálnici se hned projevilo na nárůstu kolon na druhé dálnici vedoucí pod Gotthardským průsmykem.

Kvůli silným dešťům nejezdí od pátku ani vlaky do jednoho z nejznámějších turistických letovisek ve Švýcarsku. Společnost Matterhorn Gotthard Bahn musela o víkendu dočasně přerušit provoz na trati z Vispu do Zermattu. Úzkorozchodná trať v kantonu Wallis na jihu Švýcarska patří mezi nejvytíženější horské tratě v Evropě, vozí turisty do údolí pod Matterhornem.

Důvodem byly extrémní záplavy, kvůli kterým došlo i k podemletí některých náspů trati. V neděli byl obnoven provoz v koncovém úseku Täsch – Zermatt, z Vispu ale musejí místo vlaků jezdit méně kapacitní autobusy.

K poškození trati došlo i na zubačce z Zermattu na Gornergratt, kde by vlaky měly začít jezdit od středy. K návratu vlaků mezi Visp a Täsch má dojít nejdříve o víkendu.

Tagy A13 Matterhorn Gotthard Bahn Švýcarsko
9 komentářů