Příbram otevřela nový parkovací dům u nádraží, součástí je i 99 míst pro kola

Nový parkovací dům v Příbrami. Foto: Příbram.euNový parkovací dům v Příbrami. Foto: Příbram.eu

Příbram 505 tisíc za místo, Liberec 831 tisíc za jedno stání. Nově otevřený dům ukazuje velké rozdíly v nákladech na parkovací domy.

Příbram dnes otevřela veřejnosti nový parkovací dům v blízkosti autobusového a vlakového nádraží. Jeho kapacita je 176 míst pro auta a 99 pro jízdní kola. Zároveň je přístupné také venkovní parkoviště, kde je na čtyři desítky parkovacích míst a v přípravě je instalace devíti dobíjecích stanic společností ČEZ.

O otevření parkovacího domu informovala radnice v tiskové zprávě. „Práce na parkovacím domě se oproti původnímu plánu protáhly, a to především z důvodu prací na výstavbě místnosti pro obsluhu a instalace kamerových a parkovacích systémů, tedy prvků, které nebyly zahrnuty v původním projektu,“ řekl 1. místostarosta Vladimír Karpíšek.

Příbram má nový parkovací dům. Kvůli sporům o cenu ho však město musí dokončit samo

Stavbu poznamenal spor města a Metrostavu ohledně navýšení ceny. Ten nakonec vyústil v to, že práce, které nebyly zahrnuty v původním projektu, dokončilo město samo.

Náklady vzrostly o šest až sedm milionů bez DPH, uvedl Karpíšek již dříve na webu města. Zakázku Metrostav vysoutěžil v roce 2021 za 89 milionů Kč bez DPH v režimu Design & Build, kdy se postaral i o úpravy projektu.

Souběžně s otevřením parkovacího domu, který mají v pronájmu Technické služby Příbram, je otevřeno veřejnosti také venkovní parkoviště, které je nově zpoplatněno.

Cena za parkování v parkovacím domě je rozdělena do několika kategorií. Ve všední dny je cena za hodinu stání v parkovacím domě stanovena na 20 Kč s tím, že maximální platba za 24 hodin je 80 Kč. O víkendech je cena 10 Kč za hodinu a 40 Kč za celodenní stání. Měsíční předplatné vyjde na 1 200 Kč a roční na 10 000 Kč. Platby je možné provádět mincemi či bezkontaktní platební kartou. U ročního stání bude mít majitel vozu vyhrazené místo.

Nový parkovací dům v Příbrami. Foto: Příbram.euNový parkovací dům v Příbrami. Foto: MetrostavNový parkovací dům v Příbrami. Foto: MetrostavNový parkovací dům v Příbrami. Foto: MetrostavNový parkovací dům v Příbrami. Foto: MetrostavNový parkovací dům v Příbrami. Foto: MetrostavNový parkovací dům v Příbrami. Foto: MetrostavNový parkovací dům v Příbrami. Foto: Metrostav

Jedno parkovací místo vyšlo na 505 tisíc korun. Právě přepočty na jedno parkovací místo ukazují, s jak rozdílnými náklady staví města a kraje parkovací domy. V Plzni například začala v květnu stavba parkovacího domu i se třemi podlažími pod zemí, jedno místo vyjde na 457 tisíc korun.

Rekordmanem mezi letos otevíranými parkovišti je parkovací dům Libereckého kraje. Zařízení umístěné v centru města označované jako P+R si kraj postavil s náklady 833 tisíc korun bez DPH na jedno místo.

V Plzni začala stavba parkovacího domu. Jedno stání vyjde na 457 tisíc, v Liberci na téměř dvakrát tolik

Tagy metrostav parkovací dům Příbram
62 komentářů