Slováci zvažují výstavbu paralelní silnice k přetížené D1, ožil by tak projekt R1 protažené až k Bratislavě

Slovenská rychlostní silnice R1. Zdroj: Ministerstvo dopravy SRSlovenská rychlostní silnice R1. Zdroj: Ministerstvo dopravy SR

Silnice by umožnila směřovat tranzitu z Česka a Rakouska přímo na Nitru.

Přetížené slovenské dálnici D1 mezi Bratislavou a Trnavou by mohla pomoci protažená rychlostní silnice R1 od města Sereď až po obec Most pri Bratislavě. Ožil by tak projekt paralelní komunikace k D1 z 90. let. Uvedl to slovenský ministr dopravy Jozef Ráž.

Podle Ráže je příprava aktuálně ve stádiu téměř nula, zahájení výstavby v tomto volebním období proto nepovažuje za reálné. V tuto chvíli je vypracovaná studie a tři varianty vedení komunikace o délce 39 až 42 kilometrů.

Varianty vedení prodloužené rychlostní silnice R1 k Bratislavě.Zdroj: Ministerstvo dopravy SR

Varianty vedení prodloužené rychlostní silnice R1 k Bratislavě.
Zdroj: Ministerstvo dopravy SR

„V minulosti začalo posuzování vlivů stavby na životní prostředí (EIA), avšak v nějakém momentě bylo zastaveno a dnes začínáme od začátku,“ řekl Ráž.

Na přetíženém úseku slovenské D1 od hlavního města po křižovatku u Trnavy se původně zvažovalo dobudování čtvrtého pruhu. Souběžná komunikace by však podle Ráže byla výhodnější. Celému tranzitu z Česka a Rakouska by podle něj umožnila směřovat přímo na Nitru, a vyhnout se tak D1 i křižovatce Trnava.

„Je velmi těžké odhadnout, kolik to bude stát. Projekt je ale relativně jednoduchý, vede po rovině, nestojí mu v cestě žádné kopce, nebude třeba stavět tunely. Součástí bude pravděpodobně pár mostů. Co do počtu nákladů na kilometr nebude drahý, měl by být postaven relativně rychle,“ dodal Ráž.

Tagy Bratislava D1 Slovensko R1 rychlostní silnice R1 slovensko
59 komentářů