Katovice dohání Mošnov v kapacitě hangárů. Postaví už čtvrtý, nájemcem bude Wizz Air

Airbus A320 společnosti Wizz Air v novém hangáru v Katovicích. Foto: Letiště KatoviceAirbus A320 společnosti Wizz Air v novém hangáru v Katovicích. Foto: Letiště Katovice

Z třinácti polských regionálních letišť mají Katovice v současnosti nejrozvinutější infrastrukturu pro servis letadel.

Na letišti v polských Katovicích přibude v pořadí již čtvrtý hangár pro údržbu letadel. Objekt postaví provozovatel letiště, firma Górnośląskie Towarzystwo Lotnicze. Nájemcem bude nízkonákladová letecká společnost Wizz Air.

Nový hangár o ploše asi 10 000 m² pojme dvě letadla velikosti Airbus A321neo. Součástí stavby budou také kancelářské a dílenské prostory. Hotovo má být nejpozději do konce ledna 2026.

Vizualizace čtvrtého hangáru pro údržbu letadel v Katovicích.Zdroj: Katowice Airport

Vizualizace čtvrtého hangáru pro údržbu letadel v Katovicích.
Zdroj: Katowice Airport

Po dokončení investice se kapacita hangárů na katovickém letišti rozroste na osm letadel velikosti Airbusu A320/Boeingu 737. V letectví jsou označena kódem C.

Osm úzkotrupých strojů současně pojmou také dva hangáry ostravských opraven JOB AIR Technic, patřících do průmyslové skupiny Czechoslovak Group miliardáře Michala Strnada.

Polský regionální lídr na poli údržby

Z třinácti polských regionálních letišť mají Katovice v současnosti nejrozvinutější infrastrukturu pro servis letadel. Tvoří ji tři hangáry o užitkové ploše 22 200 m². K dispozici je šest krytých stání právě pro letadla kódu C. Letounům mohou být prováděny běžné prohlídky, ale také výměny motorů, C-Check nebo i týdny trvající D-Check, tedy nejvyšší stupeň těžké údržby neboli generální oprava, při které dochází k rozebrání letadla a kontrole všech jeho částí.

Třetí hangár zprovoznili v Katovicích teprve před dvěma lety, i jeho nájemcem je Wizz Air. Nízkonákladový dopravce je na letišti největším co do počtu odbavených pasažérů. Katovice jsou pro něj navíc symbolické, vypravil z nich svůj historicky první let, a to konkrétně v roce 2004 do Londýna na letiště Luton.

Wizz Air slaví 20 let, začínal v Katovicích

Výstavba čtvrtého hangáru je jedním z plánovaných projektů rozvoje katovického letiště na roky 2024 až 2028. Komplexní program počítá například s výstavbou nového hlavního terminálu pro cestující, druhého cargo terminálu či s rozšířením parkovišť. Na financování se bude podílet Evropská unie, hodnota programu je 1,5 miliardy zlotých, což je v přepočtu asi 8,7 miliardy korun.

Miliardy do proměny letiště v Katovicích. U sousedů míří k 10 milionům pasažérů ročně

Tagy KTW Letiště Katovice Polsko údržba letadel W6 Wizz Air
6 komentářů