Konec kolon na chorvatských dálnicích. Elektronické mýtné dodá česko-slovenské konsorcium

Mýtná brána v Chorvatsku. Zdroj: Slovenské veľvyslanectvo v ChorvátskuMýtná brána v Chorvatsku. Zdroj: Slovenské veľvyslanectvo v Chorvátsku

Zprovoznění nového systému se očekává od roku 2026. Při průjezdu mýtnou bránou už nebude nutné zastavovat.

Jízdu do Chorvatska výrazně usnadní po nedávném vstupu země do Schengenského prostoru také zavedení elektronického mýtného. V tendru na nový systém výběru zvítězilo česko-slovenské konsorcium firem TollNet a SkyToll ze skupiny PPF.

Společnosti předložily ekonomicky nejvýhodnější nabídku v hodnotě zhruba 100 milionů eur, tedy v přepočtu asi 2,5 miliardy korun, s termínem dokončení prací do jednoho roku od uzavření smlouvy.

Tendru vypsaného chorvatským provozovatelem dálnic Hrvatske autoceste (HAC) se zúčastnilo deset mezinárodních dodavatelů, polovina nabídek však údajně nebyla platná. Nový systém zahrne i další chorvatské dálnice spravované Bina-Istra Group a Autoceste Zagreb – Macelj.

Zprovoznění nového systému se očekává od roku 2026. Díky tomu by měly z chorvatských dálnic zmizet dlouhé kolony u dosavadních mýtných bran. Při průjezdu mýtnou bránou už nebude nutné zastavovat. Projíždějící vozidla mají snímat kamery rozpoznávající jejich barvu, objem a profil, přičemž odhadnou očekávanou dobu jízdy. Všechny uživatele čeká pouze registrace v systému prostřednictvím registrační značky.

Nově bude výběr elektronického mýtného probíhat prostřednictvím dvou osvědčených technologií DSRC a ALPR. První pro výběr od uživatelů přenosných ENC zařízení na předplacené mýto a druhé pro výběr od příležitostných řidičů osobních vozidel prostřednictvím rozpoznávání registračních značek.

Financování zavedení systému na všech chorvatských dálnicích zajistí preostředky z Národního plánu obnovy a odolnosti (NPOO).

Tagy Chorvatsko mýtné mýtné brány
22 komentářů