První část nového přivaděče k D35 je hotová, spojnice Časy – Holice bude kompletní do konce roku

Zprovozněná část silnice I/36 Časy - Holice. Foto: ŘSDZprovozněná část silnice I/36 Časy - Holice. Foto: ŘSD

Materiál z provizorního úseku bude použit na další část stavby.

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) ve středu odpoledne zprovozní první část stavby přeložky silnice I/36 Časy – Holice. Jde o jeden z přivaděčů k dálnici D35. Kompletně hotovo by mělo být ještě letos.

O otevření první části přeložky informovalo ŘSD na Twitteru. „Od čtvrtka pak začne likvidace provizorní trasy, po které řidiči jezdí nyní, a materiál bude použit do násypu v další části stavby. Celá přeložka I/36 bude uvedena do provozu v závěru roku,“ uvedlo ŘSD.

Nová komunikace bude plnit nejen funkci silnice I. třídy, ale také dálničního přivaděče z nového úseku D35 ve směru na Holice.

Celkem 3,4 kilometru dlouhý úsek staví od června 2022 Strabag za 198 milionů korun. „Nová přeložka umožní díky příznivým směrovým a výškovým parametrům trasy plynulejší a bezpečnější jízdu. Problematické jsou nyní zejména zatáčky v blízkosti kostela v Horních Ředicích, které budou přestavbou silnice do nové trasy odstraněny. Oddálením přeložky od stávající obytné zástavby dojde také ke snížení imisní a hlukové zátěže v obci,“ popsal novou stavbu při zahájení generální ředitel ŘSD Radek Mátl.

Mapa přeložky I/36 Časy - Holice

Mapa přeložky I/36 Časy – Holice

Přeložka začíná v prostoru jihovýchodně od obce Časy, kde se napojuje na konec přeložky silnice I/36 zahrnuté do již budované stavby D35 Opatovice – Časy. Končí na západním okraji obchvatu Holic. Na trase jsou dva mosty: jeden přes biokoridor, druhý přes silnici III/3051. Část stávající komunikace I/36 v začátku úseku až po odbočku do Horních Ředic bude po dokončení stavby zrekultivována.

Jde o jeden ze dvou přivaděčů k D35, který má v Pardubickém kraji na starost ŘSD. Další povede na silnici I/36 směrem na Pardubice a bude zároveň sloužit jako obchvat Sezemic.

Zprovozněná část silnice I/36 Časy - Holice. Foto: ŘSDZprovozněná část silnice I/36 Časy - Holice. Foto: ŘSDZprovozněná část silnice I/36 Časy - Holice. Foto: ŘSD
Tagy I/36 I/36 Časy - Holice Ředitelství silnic a dálnic ŘSD
6 komentářů