Liberec čeká proměna důležité silnice v centru města, vzniknou pruhy pro cyklisty

Sokolská ulice v Liberci. Foto: Liberec.czSokolská ulice v Liberci. Foto: Liberec.cz

Rekonstrukce ulice je naplánována na dobu, kdy je v Liberci stále omezen provoz na hlavním průtahu.

V centru Liberce začne letos kompletní proměna části Sokolské ulice. Někdejší silnice I/14 patří mezi nejvytíženější ulice ve městě, denně po ní projede podle posledního sčítání dopravy kolem 10 tisíc aut.

Akce s rozpočtem 79 milionů korun má přinést nejen opravu povrchů, ale také vybudování cyklopruhů a osázení stromy do středu silnice. Půjde o společnou akci města a kraje, radní obou samospráv již schválili smlouvu o spolupráci. „Jedná se o jednu ze tří klíčových dopravních staveb ve městě, která může významně zlepšit provoz v okolí krajské nemocnice a vytvořit vhodnější podmínky pro včasné dojezdy záchranné služby k budoucímu Centru urgentní medicíny,“ uvedl náměstek primátora pro architekturu, veřejný prostor a dopravní stavby Jiří Janďourek (Starostové pro LK). Roli zástupce zadavatelů bude plnit Liberecký kraj. S vybranými dodavateli uzavřou vždy oba investoři samostatnou smlouvu.

Zatím půjde o první etapu rekonstrukce, která se týká 366 metrů dlouhého úseku mezi křižovatkami se Zhořeleckou a Pastýřskou ulicí.

„Ulice dostane zcela novou podobu významné městské třídy s novou výsadbou zeleně. Vznikne tam malý přestupní terminál příměstské dopravy a MHD, nové cyklopruhy, ale i místa pro parkování. Výrazně se zvýší bezpečnost účastníků provozu a pobytová kvalita celé ulice. Je to poprvé, kdy v našem městě uplatníme prvky modrozelené infrastruktury, kdy zadržujeme dešťovou vodu nejen z ulic, ale i ze střech domů. Díky tomu by se nám mělo dařit zachytit více jak 30% vody a zadržovat ji systémem prokořenitelných pásů jako zálivku pro nové stromy a zeleň. Jedná se o systém, který je dlouhodobě úspěšně využíván v sousedním Rakousku nebo ve Švédsku, kde jsme se i inspirovali,“ říká náměstek primátora pro architekturu, veřejný prostor a dopravní stavby Jiří Janďourek.

Oprava po dvou letech

Statutární město Liberec přislíbilo vybudování parkování, chodníků a zeleně na svoje náklady. Příjemcem případné dotace ze Státního fondu dopravní infrastruktury může být pouze Liberecký kraj. Kraj již dotaci na celý úsek až k budoucímu Centru urgentní medicíny kraj obdržel, a to celkem 25 milionů korun. Tomu již město předalo prováděcí dokumentaci a rozpočet ve výši přibližně 79 milionů, z níž má Liberecký kraj uhradit zhruba 33 milionů a město zbývající podíl.

Řidiči a cestující si omezení dopravy v Sokolské vyzkoušeli nedávno. V roce 2021 byla silnice uzavřena kvůli výměně vodovodu a plynovodu.

Stavební práce pak budou dál pokračovat přes Šaldovo náměstí až po Jabloneckou ulici. O termínu zatím nebylo rozhodnuto.

Tagy liberec Liberecký kraj Sokolská
12 komentářů