Praha 2 zavádí speciální linky, kam mohou lidé hlásit špatně odstavená kola a koloběžky

Vyznačení míst pro odstavení sdílených kol a koloběžek. Foto: Městská část Praha 2Vyznačení míst pro odstavení sdílených kol a koloběžek. Foto: Městská část Praha 2

Dohoda vymezuje konkrétní místa, kde je lze odložit i kde se nesmí používat.

Obyvatelé Prahy 2 mohou nově telefonicky hlásit, když uvidí špatně odstavená sdílená kola či koloběžky. Vyplývá to z dohody městské části a zástupci bikesharingových společností, o které radnice informovala v tiskové zprávě. Kde mohou lidé hlásit špatně zaparkovaná auta, radnice neuvedla.

„Pevně věřím, že nám jasné nastavení pravidel pomůže zajistit větší pořádek a bezpečnost, lepší průchodnost chodníků, a přinese i kýžený klid v parcích a jiných odpočinkových lokalitách. Uzavření dohody vnímáme jako dočasné řešení lokálních problémů, na které nás občané opakovaně upozorňovali. Nadále trváme na tom, že je potřeba hledat systémové řešení a prosadit legislativní změny, které posílí pravomoci měst a obcí,“ uvádí radní pro oblast dopravy Tomáš Halva.

Dohoda o provozování bikesharingu na území městské části Praha 2 vymezuje konkrétní místa, kde bude možné sdílená kola a elektrokoloběžky odložit, a zároveň definuje lokality, kde bude jízda zakázána nebo povolen průjezd sníženou rychlostí. Primárně se jedná o parky a vybraná náměstí. Součástí dohody je také zákaz používání akustických signálů k lokalizaci v nočních hodinách. Nově jsou zřízeny infolinky pro nahlašování nesprávně odložených kol a elektrokoloběžek i možnost případného odtahu takových překážek.

Odtahy na náklad provozovatele

„Naši občané tak získají nástroj k okamžitému nahlášení problému a rychlejšímu vyřešení situace. V případech, kdy nedojde ze strany bikesharingových společností ke zjednání nápravy ani po nahlášení události, jsme připraveni přistoupit i k odtahům, jejichž náklady budeme účtovat provozovateli,“ dodává Tomáš Halva. Účinnost nastavených pravidel bude radnice ve spolupráci s provozovateli bikesharingu pravidelně vyhodnocovat.

Praha 2 patří patří mezi největší kritiky dosavadního systému provozu sdílených kol a koloběžek. „Opakovaně jednala s bikesharingovými společnostmi, s magistrátem, policií i ministerstvem dopravy, ale bez větších úspěchů. Během loňského podzimu, kdy se situace v ulicích Prahy 2 už stala neudržitelnou, vzala radnice aktivitu do svých rukou a začala situaci řešit alespoň na lokální úrovni. Iniciovala sérii jednání se zástupci bikesharingových společností a začala připravovat společnou dohodu. Ve spolupráci s Policií ČR vytipovala desítky stanovišť vhodných pro odkládání elektrokoloběžek a kol, a začala s jejich označováním,“ uvedla městská část v tiskové zprávě.

Infolinky pro nahlašování nesprávně zaparkovaných kol/koloběžek:

LIME: +420 910 880 047

BOLT: +420 910 880 895

NEXT BIKE: +420 581 652 047

Tagy Bolt Lime nextbike Praha 2 sdílená kola sdílené koloběžky
71 komentářů