Cestování po Plzeňském kraji zdraží, dojde ke sjednocení slev s krajským městem. V Plzni bude MHD zdarma od 65 let

Tramvaj Škoda 40T PMDP, vozovna Slovany. Autor: Zdopravy.cz/Jan ŠindelářTramvaj Škoda 40T PMDP, vozovna Slovany. Autor: Zdopravy.cz/Jan Šindelář

V Plzni budou od soboty jezdit všichni nad 65 let zdarma.

Plzeňský kraj od soboty 1. dubna zdraží cestování veřejnou dopravou v rámci tarifu Integrované dopravy Plzeňského kraje (IDPK). Ještě před zavedením nového ceníku se shodli zástupci kraje a Plzně na sjednocení výše slev v kraji a krajském městě, což přinese naopak zlevnění některým skupinám cestujících.

Ke změně ceny dojde v první a druhé vnější tarifní zóně a také u nepřestupné jednotlivé jízdenky na vzdálenost do 10 km pro všechny kategorie cestujících. V případě plnocenných jízdenek se jízdné navýší o 2 Kč, v případě zlevněného jízdného o 1 Kč. Výše plnocenného jízdného se v případě 1. zóny zvedne ze 12 na 14 Kč, v případě 2. zóny z 10 na 12 Kč. Jízdné pro třetí až šestou tarifní zónu zůstává beze změny, tj. ve stejné výši 10 Kč (zlevněné 5 Kč). Cena nepřestupné jízdenky se zvýší o z 12 na 14 Kč, v případě zlevněné jízdenky ze 6 na 7 Kč.

I po mírné úpravě cen plnocenných jízdenek patří ceny jízdenek v Plzeňském kraji stále k nejlevnějším v celé ČR. Pro mne osobně je podstatné poskytnout při cestách do Plzně slevu těm mladým rodinám, kde mají žáky a studenty a také zlevnit přepravu veřejnou dopravou našim nejstarším spoluobčanům. Při přepravě do Plzně se zavedením nového Tarifu IDPK sníží cena jízdenek pro slevové kategorie cestujících o 8 až 9 korun,“ řekl náměstek hejtmana pro oblast dopravy Pavel Čížek.

Mírně se mění také ceny všech typů jízdenek Turista Plzeňskem s časovou platností 24 hodin, a to o 10 Kč (u jednotlivce ze 130 Kč na 140 Kč). Ceny jízdenek Turista Plzeňskem a Bavorskem zůstávají beze změny (240 Kč pro jednotlivce).

Od 65 let zdarma

Zástupci města a kraje se tento týden dohodli, že od 1. dubna 2023 budou platit při využívání veřejné dopravy ve městě Plzni a v Plzeňském kraji shodné slevy ve výši 50 % ve veřejné dopravě nejen na předplatní, ale také na jednotlivé jízdenky.

V Plzni původně sleva 50 % pro vybrané skupiny cestujících (hlavně mládež a studenti) platila jen na předplatní jízdenky, loni v závěru roku ale radní rozhodli o záměru rozšířit ji i na jednotlivé jízdenky. Dojde tak ke sjednocení podmínek s krajem.

„Plzeňský kraj k 1. lednu 2023 zlevnil předplatní jízdenky pro vnější tarifní zóny pro všechny kategorie cestujících o cca 5 %, a díky dohodě s nově zvolenou Radou města Plzně bylo možné k 1. dubnu 2023 snížit také ceny jednotlivých jízdenek pro přepravu do Plzně,“ říká hejtman Plzeňského kraje Rudolf Špoták.

Novinkou je také možnost rozšíření bezplatného cestování v Plzni: ze 70 let klesne věková hranice na 65 let. Město chce současně snížit cenu parkování na záchytných parkovištích, aby lidé nejezdili po městě autem.

Tagy IDPK Integrovaná doprava Plzeňského kraje Plzeň Plzeňský kraj
11 komentářů