Toyota v únoru zastaví výrobu aut v Kolíně, chybí díly

Výroba aut v závodě Toyota Motor Manufacturing Czech Republic. Foto: toyotacz.comVýroba aut v závodě Toyota Motor Manufacturing Czech Republic. Foto: toyotacz.com

Zaměstnanci o mzdu nepřijdou.

Kolínská Toyota se chystá na únor zastavit výrobu automobilů. Celková doba zatím není známa, ale měla by to být větší část měsíce. Důvodem je nedostatek dílů v dodavatelském řetězci. Jde zejména o problémy s dodávkami polovodičů. Zaměstnanci by o mzdu přijít neměli, ve hře jsou stejně jako v minulosti varianty jako dovolené či konto pracovní doby. Informovala o tom ČTK.

Poslední směna je plánovaná na 31. leden. Automobilce chybí díly do obou modelů, které aktuálně vyrábí, tedy Aygo a Yaris. Závod přitom denně produkuje asi 1 000 aut. Jestli bude po dodavatelích žádat náhradu škody, není jasné. Firma se snaží díly co nejrychleji sehnat.

Nucené odstávky automobilového průmyslu nicméně nejsou v posledních letech ničím novým. Problémem je nedostatek dílů, jako právě zmíněných čipů. Podobnou situaci ve výpadku dodávek komponent řešila kolínská Toyota loni, nejinak tomu bylo také předloni. V srpnu 2021 odstavila automobilka úplně výrobu zhruba na pět týdnů, důvodem byl nedostatek čipů do palubní elektroniky. S komplikacemi se několikrát potýkala také mladoboleslavská Škoda Auto.

Tagy toyota Toyota Motor Manufacturing Czech
19 komentářů