OBRAZEM: Airbus a Boeing plní objednávkové knihy, vedou úzkotrupá letadla a Indie

United Airlines rozšíří svoji flotilu dreamlinerů, od Boeingu koupí další čtyři kusy verze 787-9 za 1,1 miliardy dolarů v ceníkových cenách. Foto: BoeingUnited Airlines rozšíří svoji flotilu dreamlinerů, od Boeingu koupí další čtyři kusy verze 787-9 za 1,1 miliardy dolarů v ceníkových cenách. Foto: Boeing

První den mezinárodního aerosalonu v britském Farnborough přinesl podle očekávání nové kontrakty na stovky nových letadel. Mezi zákazníky jsou jak

První den mezinárodního aerosalonu v britském Farnborough přinesl podle očekávání nové kontrakty na stovky nových letadel. Mezi zákazníky jsou jak desítky let existující dopravci, tak i zcela noví hráči, kteří ještě nevylétli.

Souboj dvou největších hráčů na trhu, Airbusu a Boeingu, zatím vychází ve prospěch Airbusu. V objemu objednávek vedou výrazně úzkotrupá letadla. Airbus získal za první den objednávky na 181 letadel A320neo, Boeing 145 na 737 MAX 8. Největší zakázkou je podle počtu kusů zatím dohoda na 80 A320neo pro neznámou leasingovou firmu, Boeing má největší kontrakt s indickými Jet Airways na 75 737 MAX 8.

Právě indičtí dopravci počtem objednávek ve Velké Británii vedou, tamější trh roste aktuálně nejrychleji na světě.

Mezi širokotrupými letadly má zatím také navrch Airbus, která získal 27 objednávek na A350. Boeing hlásí nové zakázky na nákladní letadla.

Přinášíme přehled hlavních kontraktů, které byly ve Farnborough během pondělí oznámeny. Jejich hodnota podle ceníků výrobců je přes 55 miliard dolarů.

Boeing 777F v nátěru pro DHL.  Firma si objednala u Boeingu 14 těchto strojů, na dalších sedm má opci. Foto: DHLA350 v nátěru pro Starlux Airlines. Úplně nové aerolinky z Tchajwanu si objednaly 12 A350-1000 a 5 A350-900. Foto: AirbusJackson Square Aviation se stala stým zákazníkem modelu 737 MAX od Boeingu. Leasingová společnost objednala 30 letadel v katalogové ceně 3,5 miliardy dolarů. Foto: BoeingOmánský lowcost Salam Air objednal dalších šest airbusů A320neo. Foto: Airbus25 letadel Embaer E-175 nakupují United Airlines. Hodnota kontraktu je podle ceníkových cen 1,1 miliardy dolarů. Americké aerolinky kupují verzi se 70 sedačkami. Foto: Embraer20 Boeingů 737 MAX objednala Farnborough International Airshow americká leasingová společnost Goshawk Aviation Limited.  Katalogová cena kontraktu je 2,3 miliardu. Poprvé tato leasingová společnost pořizuje letadlo přímo od výrobce. Foto: Boeing. Indická společnost Vistara podepsala dohodu o společném záměru na koupi 13 Airbusů A320neo, dalších 37 pořídí od leasingových společností. Stroje pro indické vnitrostátní linky budou vybaveny motory Leap CFM. Foto: AirbusQatar Airways a Boeing doladily na aerosalonu smlouvu na nákup 5 nákladních Boeingů 777F. Kontrakt má hodnotu 1,7 miliardy dolarů v ceníkových cenách. Foto: BoeingAirbus podepsal ´ve Velké Británii smlovuu na dodávku dalších deseti airbusů A350 pro čínské aerolinky Sichuan Airlines. Letadla by se mohla objevit i v Praze, kam dopravce také létá. Foto: Airbus. United Airlines rozšíří svoji flotilu dreamlinerů, od Boeingu koupí další čtyři kusy verze 787-9 za 1,1 miliardy dolarů v ceníkových cenách. Foto: BoeingSpolečnost Golden Falcon Aviation, která je exkluzivním dodavatelem letadel pro kuvajstké aerolinky Wataniya Airways, potvrdila nákup 25 A320neo. K předběžné dohodě došlo už na aerosalonu v Dubaji. Foto: AirbusRumunský národní dopravce Tarom rozšířil objednávku na nové Boeingy 737 MAX 8 o pět dalších kusů. Foto: BoeingGoshawk Aviation Limited oznámil jako leasingová společnost i nákup 20 A320neo. Foto: AirbusBrazilský dopravce GOL se dohodl na změně kontraktu s Boiengem a novém nákupu. Stávajících 30 objednaných 737 MAX 8 přemění na větší 737 MAX 10, k tomu ještě přikoupí dalších 15 MAX 8. Celkem tak bude mít objednáno 135 737 MAX. Foto: Boeing. 
Airbus A320neo. Foto: AirbusIndické Jet Airways podepsaly s Boeingem dohodu na nákup dalších 75 letadel 737 MAX 8. Hodnota zakázky podle katalogových cen je 8,8 miliardy dolarů. Foto: Boeing
Tagy Airbus boeing Embraer Farnborough International Airshow
2 komentáře