Letiště Brno zprovoznilo novou odjezdovou silnici, má zabránit kolonám na příjezdu

Letiště Brno. Autor: Zdopravy.cz/Jan ŠindelářLetiště Brno. Autor: Zdopravy.cz/Jan Šindelář

Letiště Brno se zbavilo závislosti na jediné příjezdové a odjezdové cestě, když zprovoznilo novou silnici směrem do města. Ta bude

Letiště Brno se zbavilo závislosti na jediné příjezdové a odjezdové cestě, když zprovoznilo novou silnici směrem do města. Ta bude otevřená do konce září pro odjezdy z letiště, neboť na dosavadní spojnici Evropské je omezen provoz. Probíhá tam oprava silničního mostu přes trať a jezdí se kyvadlově na semafor. To v nadcházející sezoně hrozilo dlouhými kolonami, které by se nejspíš rozlily až na dálnici D1. Evropská proto od úterý slouží pouze k příjezdům na letiště, odjíždějící vozidla odvede nová silnice opačným směrem do ulice Tuřanka.

Schéma nového připojení brněnského letiště. Foto: Letiště Brno

Schéma nového připojení brněnského letiště. Foto: Letiště Brno

„Brněnské letiště doposavad nemělo pro veřejnost náhradní cestu, kterou by bylo možné reálně využít pro silniční dopravu z a na letiště v případě jakýchkoli problémů na Evropské. Pokud by ještě před několika dny byla Evropská z libovolného důvodu uzavřená, třeba kvůli dopravní nehodě, zůstalo by letiště de facto odříznuté, protože stávající záložní trasa je určená jen pro speciální účely, zejména pro vozy integrovaného záchranného systému,“ uvedl předseda představenstva Letiště Brno Milan Kratina.

Na náhradní cestu se vozidla dostanou tak, že z parkoviště před halou odbočí místo doprava doleva a značení je povede přes nový přejezd železniční vlečky na novou silnici směrem k Tuřance. Letiště ke zbudování silnice využilo staveništní cestu, povolení k předčasnému užívání dostalo v úterý.

Přesto na Evropské semafor zůstane, neboť bude nadále sloužit vozidlům vyjíždějícím z areálů tamních firem. Interval bude ale nastaven tak, aby se netvořily kolony.

Tagy Letiště Brno silnice
Žádné komentáře