V Zubrnicích otevírají novou expozici o historii tratě Velké Březno – Úštěk

Nádraží Zubrnice. Autor: R.D. - Rolf-Dresden – Vlastní dílo, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=40316868Nádraží Zubrnice. Autor: R.D. - Rolf-Dresden – Vlastní dílo, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=40316868

Z velké části se nová expozice věnuje natáčení filmů na trati.

Spolek Zubrnická museální železnice v sobotu otevře na nádraží v Zubrnicích novou tematickou expozici o stavbě a historii tratě Velké Březno – Lovečkovice – Verneřice – Úštěk.

Expozice je umístěna do bývalého skladiště a je zaměřena na historii trati od roku 1889 až do roku 1978. „Větší část nové expozice bude věnována filmu Páni kluci, který se na této trati v Levíně natáčel v roce 1975 a filmu Rebelové bude věnována další část expozice. Film Rebelové se natáčel na nádraží v Zubrnicích a trati ze Zubrnic do Velkého Března,“ řekl zástupce spolku Radek Kubala.

Zahájení programu bude od 13 hodin s představením expozice a besedou s Michalem Dymkem, který ztvárnil hlavní roli Tomáše ve filmu Páni kluci a stane se patronem expozice.

Na nádraží v Zubrnicích to bude po expozici drezín, historické čekárny, dopravní kanceláře, tematické expozice světla na železnici, historie zabezpečovacího zařízení a dětských prvků, jako je například venkovní model vláčku, další zajímavá expozice v železničním muzeu na nádraží v Zubrnicích, kterou spravuje spolek Zubrnická museální železnice. Večer proběhne v místním letním kině projekce filmu Páni kluci.

Spojení do Zubrnic je zajištěno historickou železniční turistickou linkou T3 z Ústí nad Labem-Střekov – Zubrnice a historickou autobusovou linkou T32 Úštěk – Zubrnice.

Tagy Zubrnická museální železnice
3 komentáře