U Olomouce na D35 roste modernizovaná odpočívka, hotovo bude do konce roku

Stavba odpočívky Skrbeň. Foto: SkanskaStavba odpočívky Skrbeň. Foto: Skanska

Dosud na místě byla plocha bez jakéhokoliv zázemí.

Naproti motorestu Křepelka na dálnici D35 mezi Mohelnicí a Olomoucí roste na 259. kilometru modernizovaná dálniční odpočívka Skrbeň. Společnost Skanska ji má podle smlouvy dokončit do konce roku. V úseku je nyní snížena maximální rychlost.

Odpočívka vzniká na místě někdejší asfaltové plochy. „Pro ŘSD stavíme moderní, větší a hlavně bezpečnější a čistější odpočívku,“ řekl mluvčí Skansky Ondřej Šuch. Vznikne zde zázemí včetně toalet, sprch a prodejních automatů. Cena za stavbu je 45,5 milionu korun.

Odpočívadlo na dálnici D35 u Skrbeně vzniklo spolu s dálnicí v osmdesátých letech. Až donedávna zde byla jen zpevněná plocha bez jakéhokoli zázemí, která byla jednou z posledních tohoto druhu na české dálniční síti.

„Podstatnou novinkou na odpočívce, ale i samotné D35, bude takzvaná korporátní toaleta, tedy multifunkční objekt včetně sprch a prodejních automatů. První je v provozu na české dálniční síti na dálnici D1, ale stále je toto řešení pro české řidiče známé spíše ze zahraničí,“ říká mluvčí ŘSD Jan Rýdl.

„Postavíme zde parkovací stání pro 20 nákladních automobilů, 4 autobusy, 29 osobních aut a 4 karavany. Momentálně probíhají zemní práce, na místě recyklujeme a znovu využijeme maximum zde vytěženého materiálu, vybudujeme i dva metry vysoký a 170 metrů dlouhý gabionový plot, který odpočívku oddělí od dálnice,“ podotkl projektový manažer Skanska Jiří Kučera.

Povrch parkovacího stání pro nákladní auta a autobusy bude tvořit jednovrstvý cementobetonový kryt, zbývající povrchy budou asfaltové. Součástí projektu je také informační systém upozorňující řidiče na počet volných parkovacích míst, přípojka nízkého napětí, splašková i dešťová kanalizace s odlučovačem ropných látek, veřejné osvětlení, dopravní značení, sadové úpravy a oplocení prostor.

Aktuální omezení dopravy v místě kvůli stavbě připojovacích pruhů, tedy svedení do dvou zúžených jízdních pruhů a omezení rychlosti, skončí 20. srpna.

Stavba odpočívky Skrbeň. Foto: SkanskaStavba odpočívky Skrbeň. Foto: SkanskaStavba odpočívky Skrbeň. Foto: SkanskaStavba odpočívky Skrbeň. Foto: SkanskaStavba odpočívky Skrbeň. Foto: SkanskaStavba odpočívky Skrbeň. Foto: Skanska
Tagy D35 odpočívka Ředitelství silnic a dálnic ŘSD Skanska Skrbeň
6 komentářů