České dráhy zrušily miliardovou soutěž na pronájem motorových jednotek

Jednotka 844 RegioShark v Plzni. Foto: České dráhyJednotka 844 RegioShark v Plzni. Foto: České dráhy

Pronajaté jednotky měly být nasazeny hlavně ve Středočeském a Pardubickém kraji.

Do tendru na pronájem dvaceti motorových jednotek DMU 140 pro České dráhy nepřišla jediná nabídka, a dopravce proto soutěž zrušil.

Vyplývá to z informací na profilu zadavatele. České dráhy soutěž vypsaly na překlenutí čekání na nové jednotky od společnosti PESA. Šlo o tendr na dodávku 20 jednotek s pronájmem na 56 měsíců a opcí na tři roky. Odhadovaná hodnota zakázky byla 956 milionů korun.

Ve stejný den vypsaly České dráhy i zakázku na pronájem tří motorových vozů či jednotek DMU 70 na necelé dva roky za 22 milionů korun. U této soutěže skončila lhůta pro podání nabídek, dopravce ji zatím nezrušil a probíhající tendr nechce komentovat.

„Chceme nabídnout cestujícím komfort, který bude odpovídat požadavkům dnešní doby co nejdříve. Nízkopodlažní vlaky, o které máme zájem, nabídnou pohodlnější a bezpečnější cestování osobám se sníženou pohyblivostí, seniorům, ale i cyklistům nebo maminkám s kočárkem. Pronájem nám umožní zvýšení kvality služeb ve velmi krátké době například ještě před dodáním úplně nových souprav od polského výrobce PESA,“ řekl při vypsání soutěží člen představenstva ČD a náměstek pro osobní dopravu Jiří Ješeta.

Pronajaté jednotky měly být nasazeny především ve Středočeském a Pardubickém kraji. Mohly by se objevit například na tratích Praha – Rudná u Prahy – Beroun – Rakovník, Praha – Kladno, Choceň – Litomyšl a Česká Třebová – Moravská Třebová.

Tagy České dráhy DMU 140
38 komentářů