Na D10 začíná první letošní velká oprava a omezení. Rekonstrukce pásu na Prahu potrvá 66 dní

Nový most na silnici II/610 přes D10 u Benátek nad Jizerou. Foto: SkanskaNový most na silnici II/610 přes D10 u Benátek nad Jizerou. Foto: Skanska

Během dubna začne u Benátek další omezení kvůli stavbě protihlukové stěny.

Řidiče a cestující na D10 čeká od neděle první letošní větší omezení. Do června bude probíhat kompletní rekonstrukce levého jízdního pásu (ve směru do Prahy) na sedmikilometrovém úseku u Benátek nad Jizerou do Tuřič. Zakázku za 133,11 milionu korun získala společnost Metrostav Infrastructure. Hotovo má být do 66 kalendářních dnů.

Během této doby dojde k rekonstrukci asfaltobetonového povrchu. V rámci oprav vozovky dojde rovněž k úpravám odbočovacího a připojovacího pruhu na exitu Benátky nad Jizerou. Jedná se o odbočovací pruh ve směru od Turnova a připojovací pruh ve směru na Prahu. „Předmětné pruhy budou prodlouženy a rozšířeny, aby odpovídaly parametrům dle příslušných norem,“ dodal Martin Buček z týmu komunikace ŘSD.

Mapa úseku D10 Benátky - Tuřice. Foto: ŘSD

Mapa úseku D10 Benátky – Tuřice. Foto: ŘSD

Vyměněna bude betonová zámková dlažba podél protihlukových stěn. Budou kompletně pročištěny zpevněné odvodňovací příkopy, vyčištěny od nánosů budou i propustky včetně úpravy vtoků do těchto propustků. Provedena bude obnova vodorovného dopravního značení. Na čtyřech mostech budou nahrazeny stávající elastické mostní závěry novými. Ty současné již vykazují poškození vlivem velké intenzity provozu a začíná se projevovat jejich netěsnost.

Oprava proběhne za provozu ve dvou etapách. V první bude v levém jízdním pásu (směr Praha) uzavřen odstavný a pravý jízdní pruh a doprava bude vedena v režimu 1/1+2. Z levého jízdního pásu bude levý jízdní pruh převeden na pravý jízdní pás a pravý jízdní pruh bude v levém jízdním páse vyveden vlevo ke středovému svodidlu. Pro každý směr jízdy tak zůstanou zachovány 2 jízdní pruhy. V rámci 1. etapy dojde také k uzavření nájezdové a výjezdové větvě u Benátek pro směr Praha.

D10 čeká letos řada dalších oprav. U Benátek má v dubnu začít i další akce, která potrvá rok. U části města Kbel začne rekonstrukce stávajících nevyhovujících protihlukových stěn podél dálnice a prodloužení úseku, kde budou vybudované. Kompletní přehled letošních akcí na D10 je k dispozici zde.

Tagy D10
5 komentářů