Přes tisíc lidí denně. Čeští železniční dopravci odváží ukrajinské uprchlíky do bezpečí

Nakládka humanitární pomoci Ukrajině v Bohumíně. Foto: Železnice pomáháNakládka humanitární pomoci Ukrajině v Bohumíně. Foto: Železnice pomáhá

Část uprchlíků používá Česko jako tranzitní zemi.

To, co se zdálo ještě minulý týden téměř jako zbytečnost, začíná být velmi dobře fungující pomoc Ukrajině. Systém humanitárních vlaků českých dopravců se již naplno rozběhl a denně jej využívá přes tisíc lidí. Současně slouží i k transportu pomoci na Ukrajinu.

Česká železniční pomoc se nyní soustředí na dvě trasy: České dráhy ve spolupráci s Gepard Express pod hlavičkou Železnice pomáhá spojují Prahu a ukrajinský Čop, RegioJet s ČD Cargo a Rail Cargo Austria Prahu a polské město Přemyšl na ukrajinských hranicích.

Z Čopu dnes večer odjíždí již pátý evakuační vlak Českých drah. Na jeho palubě je celkem 589 osob, z toho skoro polovina jsou děti. Vlak přijede do Prahy zítra nad ránem. „Obvykle končí svou jízdu na pražském hlavním nádraží ráno mezi 4. a 5. hodinou. Uprchlíci nemíří jen do Prahy, kde je cílová stanice vlaku, ale směřují do dalších míst, ve kterých je pro ně zajištěna potřebná pomoc. Část uprchlíků pokračuje také dál do západní Evropy a Česko je pro ně pouze tranzitní zemí,“ řekl mluvčí Českých drah Petr Šťáhlavský.

Pět evakuačních vlaků z Čopu přepravilo přibližně 2 800 osob, z velké části dětí. Mezi cestujícími jsou i lidé se zdravotním handicapem (neslyšící, nevidomí). Asi dva tisíce uprchlíků denně využívá také pravidelné linky Českých drah z Polska, Slovenska a Maďarska a část z nich pokračuje běžnými linkami národního dopravce dál do Německa a západní Evropy.

České dráhy na pomoc uprchlíkům vyčlenily už přibližně 50 osobních vozů různého typu. Mezi Čopem a Prahou nyní jezdí dvě desetivozové soupravy, každá s maximální kapacitou přibližně 700 osob. Vlaky ve směru na Ukrajinu už přepravily desítky tun humanitární pomoci. Tu lze i nadále nosit na 63 železničních stanic a díky tomu se lze zapojit do akce Železnice pomáhá, na které se podílí několik železničních firem. Více ke sbírce a provozu humanitárních vlaků na www.zeleznicepomaha.cz a www.cd.cz v odkazu Aktuality.

Více než dvacet vozů Českých drah pomáhá s evakuací lidí také v Polsku, kde je využívá společnost PKP Intercity při přepravě uprchlíků z Přemyšlu do polského vnitrozemí.

Humanitární most se rozjel také RegioJetu, který kromě ČD Cargo a Rail Cargo Austria na projektu spolupracuje s organizací Člověk v tísni. „První vlak byl zcela plný, ale většina lidí vystoupila ještě v Polsku. První lidé cestují hlavně za svými kontakty, které v Polsku mají,“ vysvětlil Jančura. Podle něj byl plný i včerejší vlak, dnešní odjíždí kolem 22. hodiny.

Tagy Gepard Express humanitární pomoc pomoc Ukrajině RegioJet Ukrajina Železnice pomáhá
26 komentářů