69 Kč místo 178 Kč. Část jízdenek ČD se zpožděním zlevnila na úroveň zrušených včasných

Lokomotiva 162 ČD, Ústí nad Labem, zdroj: České dráhyLokomotiva 162 ČD, Ústí nad Labem, zdroj: České dráhy

České dráhy během dnešního dne vrátily do svého prodejního systému možnost cestovat mezi vybranými městy výrazně levněji, než za kilometrický

České dráhy během dnešního dne vrátily do svého prodejního systému možnost cestovat mezi vybranými městy výrazně levněji, než za kilometrický tarif. V praxi tak během tří dní zlevnilo cestování o desítky procent poté, co zcela nečekaně v pátek zdražilo. 

S páteční změnou ceníku totiž u řady spojení, kde dosud ČD nabízely levnější cestování na již zrušenou Včasnou jízdenku, přestaly nabízet jiné spojení, než za kilometrický tarif. Dopravce přitom uvedl, že Včasnou jízdenku nahradí takzvaná SuperAkční za stejnou cenu, jen s omezenou flexibilitu. Nestalo se tak ale zdaleka ve všech případech.

V praxi v pátek například zdražila jízdenka bez slev z Prahy do Teplic z 69 korun na 178 korun, z Liberce do Prahy ze 109 korun na 201 Kč. Dnes se ceny vrátily tam, kde byly: superakční jízdenku už na dnes jde koupit z Prahy do Teplic opět za 69 Kč, stejně tak v případě spojení Liberec – Praha za 109 Kč (jde o náhodné případy, v praxi jde o desítky až stovky různých kombinací). 

Podle mluvčího Českých drah Petra Šťáhlavského byl takový plán od začátku a firma nereaguje na vlnu kritiky, která se spustila po páteční změně cen. Důvodem podle něj bylo zdržení při převodu na rozšířenou abídku SuperAkčních jízdenek vázaných na konkrétní spoj. K pátku se nestihla upravit všechna data v prodejním systému, proto se návrat k původním cenám u mnoha relací projevil až dnes během dne

Cílem změny v tarifních nabídkách bylo zachování cen Včasných jízdenek a jejich převedení na SuperAkční jízdenky v hlavních poptávaných relacích. Nabídka SuperAkční jízdenky více odpovídá reálné poptávce vzhledem k její vazbě na konkrétní spoj. To znamená, že v méně využívaných spojích může být dostupná nižší cena,“ řekl Štáhlavský. Podle něj by měly být k dispozici SuperAkční jízdenky u většiny tras, kde se nabízela Včasná jízdenka s několika výjimkami, kde se žádné včasné neprodaly. 

SuperAkční jízdenka jde koupit jen přes e-shop, je vázaná na konkrétní vlak. Včasné jízdenky bylo možné použít na kterýkoliv spoj. Jízdenku jde ale bezplatně stornovat do 15 minut před odjezdem. Například v případě spojení Praha – Teplice jde koupit jízdenky i na dnešní den, ale v sedlové časy. S nákupem na zítřek jsou k dispozici i časy odjezdů v ranní špičce z Teplic.

Tagy České dráhy státem nařízené slevy od 1. září SuperAkční jízdenka Včasná jízdenka
70 komentářů