5 kilometrů za čtyři roky. Na Svitavsku dokončili opravu krajské silnice

Opravená silnice mezi Borovou a Oldříší. Foto: Pardubický krajOpravená silnice mezi Borovou a Oldříší. Foto: Pardubický kraj

Součástí rekonstrukce bylo i budování nových chodníků.

Pardubický kraj po čtyřech letech ukončil rozsáhlou rekonstrukci silnice III/35724 na Svitavsku mezi Borovou a Oldříší.

Rekonstrukce přibližně pět kilometrů dlouhého úseku byla náročná z technického hlediska, navíc bylo nutné zachovat dopravní obslužnost obce,“ uvedl kraj v tiskové zprávě. Celkové náklady za všechny čtyři etapy stavby dosáhly částky 198 milionů korun s DPH a celá částka byla hrazena z rozpočtu Pardubického kraje. Zhotovitelem byla společnost Swietelsky stavební. „Kompletně se měnily konstrukční vrstvy vozovky, silnici stavebníci navíc rozšiřovali, a proto se musely vykoupit okolní pozemky a provést lokální kácení stromů a dřevin,“ uvedl hejtman Pardubického kraje Martin Netolický.

Součástí rekonstrukce byla i nová dešťová kanalizace včetně uličních vpustí. „Rekonstrukce byla celkově náročná. Musely se provést přeložky veškerých inženýrských sítí a vybudovat nové opěrné zdi se zádržným systémem z důvodu zvýšení bezpečnosti silničního provozu. Původní úzká silnice byla pro řidiče velmi nepohodlná a také ne úplně bezpečná,“ dodal náměstek hejtmana zodpovědný za oblast dopravy Michal Kortyš.

Obce současně během akce vystavěly chodníky. Opravy probíhaly za provozu během několika etap. „Důvodů bylo několik, ale tím zásadním bylo zachování dopravní obslužnosti obce,“ řekl Kortyš s tím, že ještě před začátkem rekonstrukce a dále v průběhu jednotlivých etap rekonstrukce silnice bylo nutné opravit objízdné trasy.

Tagy Borová - Oldříš III/35724 Pardubický kraj Swietelsky stavební
3 komentáře