40 euro minimum. Rakousko chystá konec nejlevnějších letenek

Odstavená letadla Austrian Airlines ve Vídni. Foto: AustrianOdstavená letadla Austrian Airlines ve Vídni. Foto: Austrian

Rakouská vláda chystá jako první na světě stanovení minimálních cen letenek. Cena jednosměrné letenky bude regulována nejméně na 40 euro,

Rakouská vláda chystá jako první na světě stanovení minimálních cen letenek. Cena jednosměrné letenky bude regulována nejméně na 40 euro, tedy často i trojnásobek hodnoty, kterou používají nízkonákladové aerolinky ve svém marketingu.

O plánu informovala při schvalování pomoci Austrian Airlines rakouská ministryně pro ochranu klimatu a dopravu Leonore Gewessler. Podle ní už nebude možné, aby aerolinky nabízely podnákladové ceny. Jde o očekávaný krok, proti letům na krátké vzdálenosti se současná rakouská vláda postavila už při svém vzniku. „Rakousko bude s tímto zákonem v Evropě průkopníkem,“ dodala Gewessler.

V rakouské metropoli už přes rok zuří velká cenová válka a z Vídně jsou přes rok zejména po Evropě jedny z nejlevnějších letenek. Kromě Austrian soupeří o přízeň zákazníků hlavně Wizz Air a dcera Ryanairu Lauda. Opatření by mělo pomoci hlavně domácím Austrian Airlines, které příchodem levné konkurence trpěly nejvíce a dostaly se do ztrát. Na kratší trasy z něj mohou profitovat také rakouské spolkové dráhy.

Kromě toho Rakousko plánuje zavést od příštího roku daň na každý odlet ve výši 12 euro, v případě letu do 350 kilometrů 30 euro. Vláda tak chce odradit od cestování letadly na krátké vzdálenosti.

Tagy daň z létání minimální cena letenky omezení letecké dopravy Rakousko Top
130 komentářů