3 719 Kč v nejvyšší třídě za jízdenku Praha – Ostrava. Vánoční špička přináší na železnici nové rekordy

Praha hlavní nádraží. Foto: RailreklamPraha hlavní nádraží. Foto: Railreklam

Tuzemské dopravce čekají nejnáročnější a výnosově často i nejlepší dny z celého roku. Poptávka po cestování před svátky i po

Tuzemské dopravce čekají nejnáročnější a výnosově často i nejlepší dny z celého roku. Poptávka po cestování před svátky i po nich každoročně roste a je to vidět i na cenách. Dopravci slibují i posílení spojů.

Letošní rok bude znamenat i pokoření nového rekordu, za kolik se v Česku prodává železniční jízdenka. Jedno místo ve třídě Premium u Leo Express vyjde například zítra na 3 719 Kč, stejnou cenovku má dopravce i u několika spojů z Ostravy do Prahy na konci prosince. V nejlevnější ekonomické třídě je většina jízdenek u Leo Express na cenovce téměř tisíc korun.

V nejvyšší třídě Leo Express Premium mají cestující v ceně jízdenky tříchodové premium menu servírované na porcelánových talířích, neomezenou konzumaci nealkoholických nápojů, dva alkoholické nápoje a při delších cestách jedno jídlo z business menu navíc. Třída Premium se vyznačuje vysokým soukromím a je v ní pouze šest plně polohovatelných sedadel. Cestují v ní mají také ve větší míře k dispozici palubní personál. Cena v této třídě se odvíjí od vysokého standardu a zároveň od termínu, kdy si cestující jízdenku zakoupí a také podle frekventovanosti spoje,“ řekl mluvčí Leo Express Emil Sedlařík.

Ti, kdo ještě nemají lístky, musí počítat s tím, že řada povinně místenkových spojů dopravců je už zcela vyprodaná. Například u RegioJetu v době psaní tohoto textu nebylo od zítřejšího poledne až do sobotního odpoledne mezi Prahou a Ostravou jediné místo.

České dráhy již oznámily, že předvánoční vlaky posílí o 10 tisíc míst. Kromě posilových vozů vypraví mimořádný odpolední spoj z Prahy do Ostravy.

České dráhy začaly s posilováním vlaků dnes a budou v tom pokračovat do pondělí. Tradičně je největší zájem o cestování z hlavního města na střední a severní Moravu. Právě ve směru z Prahy na Olomouc a Ostravu proto v pátek a v pondělí dopravce vypraví posilový vlak InterCity Ostravan s kapacitou přes 400 míst k sezení. Vlak v obou dnech odjede z Prahy v 15:36 a zastaví v Zábřehu na Moravě, v Olomouci a jízdu ukončí v Ostravě. Posíleny budou také další linky, například z Prahy do Plzně a Chebu, z Prahy přes Ústí nad Labem do Chebu nebo z Prahy do Českých Budějovic. Další vozy jsou zařazeny i do vlaků na Slovensko.

Vedle toho dráhy připraví přes 40 posilových vozů pro případné operativní navyšování kapacit. Ty budou soustředěny ve významných uzlech, jako jsou například Praha, Olomouc, Bohumín, Brno nebo Plzeň.

Vysokou obsazenost vlakových i autobusových spojů eviduje i RegioJet. Největší zájem je tradičně o cestování na trase Praha-Ostravsko-Košice. „Zejména v pátek, v neděli a v pondělí spoje posilujeme,“ řekl ČTK mluvčí Aleš Ondrůj. Na většině odpoledních spojů z Prahy ve směru do Ostravy pojedou osmivozové soupravy, na nočním spoji Praha-Košice dopravce počítá s 13 vozy. „Nicméně zde je předpoklad, že do prodeje dáme ještě další místa,“ dodal Ondrůj. Cestujícím doporučil včasnou rezervaci i u spojů po svátcích a po Novém roce, které budou zřejmě také vyprodané. RegioJet vedle vlaků posiluje i kapacitu svých autobusových spojů.

Až o 30 procent posílí kapacitu autobusový dopravce FlixBus. Vyprodané jsou zejména spoje z Prahy na Moravu a Slovensko. „S předstihem jsme navýšili přepravní kapacity na našich vnitrostátních spojích pro období Vánoc, a to přibližně o deset procent, na mezinárodních linkách až o 30 procent. Mezi Prahou a Košicemi jsme na tento pátek a sobotu přidali do prodeje další posilové spoje, navyšujeme i přepravní kapacitu například do Salcburku,“ uvedla mluvčí FlixBusu Martina Čmielová.

Vytížené jsou před svátky i vlaky a autobusy Leo Expressu. Stejná je situace i mezi svátky. V některých časech tak už nelze jízdenky sehnat.

Omezen bude naopak provoz přes Vánoce a po nich. V úterý 24. prosince budou vlaky Českých drah jezdit podle svátečního jízdního řádu, okolo 18. až 19. hodiny pak bude jako každý rok postupně provoz většiny regionálních i některých dálkových vlaků utlumen. Na Štědrý večer nepojedou ani spoje ostatních dopravců. O den později začne sváteční provoz mezi šestou a sedmou hodinou ráno. Kvůli nižší poptávce bude omezen i provoz některých vlaků mezi svátky, bližší informace cestující najdou v jízdních řádech.

Doba před vánočními svátky je každoročně nejvytíženějším obdobím z hlediska cestování. Dopravci posilují spoje pravidelně ještě během Velikonoc, před letními prázdninami, na Dušičky nebo při konání velkých sportovních akcí.
S využitím ČTK

Tagy České dráhy FlixBus LEO Express předvánoční špička RegioJet Top
210 komentářů