20 km/h a stejná práva pro auta i chodce. Brno promění další ulici ve sdílenou zónu

Sdílená zóna v Údolní ulici. Foto: Brno.czSdílená zóna v Údolní ulici. Foto: Brno.cz

Zóna vznikne kolem zastávky Obilní trh.

Brno využije roční rekonstrukci Údolní ulice i ke změně dopravního režimu po ukončení celé akce v lokalitě u Obilního trhu. Vznikne zde druhá sdílená zóna ve městě. První vznikla letos u hlavního nádraží.

Její vznik umožnila novela zákona o silničním provozu. „Navržená sdílená zóna přiléhající k Obilnímu trhu je v tomto ohledu třešničkou na dortu. Zvýší prostupnost v daném místě hlavně pro chodce, kteří se nebudou muset vyhýbat zábradlí,“ uvedla při zahájení stavby  primátorka města Brna Markéta Vaňková.

Brno jako první město v tuzemsku zavedlo sdílenou zónu. U nádraží jsou si všichni rovni

Sdílená zóna vznikne okolo zastávky Obilní trh. Město tu původně počítalo s vybudováním takzvané polovídeňské zastávky ve směru z centra. To nakonec nebylo kvůli složitým kolaudacím jiných akcí možné.

Plány na zábradlí padly

„Proto se zastávka musela řešit množstvím zábradlí, samostatných pruhů a celkově uživatelsky ne úplně příjemně. Dohodli jsme se, že po vydání stavebního povolení budeme hledat jinou cestu. Nabídla se v podobě nově legislativně povolené sdílené zóny, se kterou již máme zkušenosti z přednádražního prostoru. I pro tuhle lokalitu se jeví jako velice vhodná,“  řekl 1. náměstek primátorky města Brna René Černý.

V rámci sdílené zóny se všichni respektují,  automobily nejsou chodcům nadřazeny. Přednost tu má pouze tramvaj. Maximální dovolená rychlost je 20 km/h. Pěší a cyklisté mohou využívat celou šířku prostoru komunikace. Parkování bude jen na vyhrazených místech. Zásobování pro místní podniky je možné, a to po dobu 30 minut v ranních hodinách.

„Při přípravě projektu jsme se snažili prostor ulice maximálně využít pro všechny účastníky provozu: auta, hromadnou dopravu, chodce i cyklisty. Ve směru z centra tudy povede cyklopruh, v opačném směru budou cyklopiktogramy,“ představil další novinky na Údolní radní města Brna pro dopravu Petr Kratochvíl.

Oprava Údolní zabere 17 měsíců, vyjde na 365 milionů korun.

Brno čeká velká výluka a omezení. Na 17 měsíců uzavřou Údolní

Tagy brno sdílená zóna Údolní
19 komentářů