1,5 miliardy korun ztráta denně. Boeing v posledním kvartále prohloubil svůj propad

Výroba Boeingů 737. Zdroj: BoeingVýroba Boeingů 737. Zdroj: Boeing

Firmu čeká hlasování zaměstnanců o nové kolektivní smlouvě.

Problémy Boeingu s kvalitou výroby a stávkami zaměstnanců se začínají výrazně promítat i do hospodaření firmy.

Výrobce letecké techniky dnes oznámil, že za třetí čtvrtletí prodělal 6,17 miliardy dolarů (144,35 miliardy korun). V přepočtu tak prodělával Boeing v průměru 1,5 miliardy korun každý kalendářní den. Ztráta za třetí kvartál je téměř čtyřikrát vyšší než loni ve stejném období.

Hluboké problémy firmy ukazují i další data z účetnictví. Firma dosáhla tržeb 17,84 miliardy dolarů. To znamená pokles o jedno procento i skutečnost, že z každého dolaru výnosů firma více než třetinu prodělá.

Výsledky oznámil Boeing v den, kdy budou zaměstnanci v závodech v okolí Seattlu hlasovat o přijetí nové kolektivní smlouvy. Ta počítá s navýšením mezd o 35 % během čtyř let. Tím by mohly skončit stávky, které výrazně přispěly ke zhoršení hospodaření.

Šéf Boeing v dopise zaměstnancům dnes zveřejnil kroky, kterými chce dosáhnout otočení nepříznivých výsledků. Jde o zásadní změnu firemní kultury, stabilizaci podniku a zlepšení disciplíny při plnění závazků ohledně nových výrobních programů. V říjnu oznámil, že firmu musí opustit po celém světě 17 000 lidí, tedy zhruba desetina zaměstnanců.

Firma od roku 2020 nevyplácí žádné dividendy. Kurz akcií od začátku roku klesl o 37 %.

Tagy boeing
7 komentářů