15 miliard na nové vlaky. Stát chystá velký dotační program

První jednotka řady 640.2 RegioPanter pro PID. Pramen: České dráhyPrvní jednotka řady 640.2 RegioPanter pro PID. Pramen: České dráhy

Výše podpory se bude lišit podle typu a náhrady vozidel.

Ministerstva dopravy a životního prostředí finišují s přípravami dosud největšího dotačního programu na pořízení nových kolejových vozidel. Dopravci by si měli postupně rozdělit až 15 miliard korun z takzvaného Modernizačního fondu.

Postup v přípravách potvrdilo ministerstvo dopravy. „Předpokládáme, že výzva bude vyhlášena koncem letních prázdnin,“ uvedl mluvčí ministerstva dopravy František Jemelka.

Do Modernizačního fondu putují výnosy z prodeje takzvaných emisních povolenek. Dotace na nová kolejová vozidla proběhnou přes program Transgov modernizace veřejné dopravy. V jeho rámci se počítá s rozdělením 15 miliard korun. Stát neví, jak dlouho výzva potrvá. „Období bude definováno vyčerpáním této alokace,“ uvedla mluvčí ministerstva životního prostředí Veronika Krejčí.

V případě nákupu vlaků šlo dosud v minulosti využívat dotace na nákup vozidel z takzvaných Regionálních operačních programů a v minulosti také z Operačního programu Doprava. V něm drtivou většinu peněz vyčerpal Jihomoravský kraj na nové jednotky Moravia. Tak velký balík peněz – 15 miliard korun – se ale dosud na nová kolejová vozidla nikdy nerozděloval.

Dotace se budou týkat jen osobních vlaků. Výše podpory se bude lišit podle toho, jaká vozidla se budou kupovat. „Příprava kritérií aktuálně probíhá, nicméně zásadní je náhrada stávajících dieselových vlakových osobních souprav za soupravy s alternativním pohonem, tj. elektrický, bateriový nebo vodíkový, případně v menší míře i náhrada neefektivních elektrických jednotek za účinnější,“ dodal Krejčí.

Tagy Modernizační fond podpora nákupu nových kolejových vozidel
86 komentářů