10 let Emirates v Praze. Největší dálkový dopravce na Ruzyni tají datum návratu, prodává letenky na srpen

První A380 v Praze, foto: EmiratesPrvní A380 v Praze, foto: Emirates

Letiště Praha si připomíná jedno výročí, které zatím ale nemá jak slavit. Přesně před deseti lety začala do Prahy létat

Letiště Praha si připomíná jedno výročí, které zatím ale nemá jak slavit. Přesně před deseti lety začala do Prahy létat společnost Emirates. Dopravce, který jako jediný do Prahy nasazoval pravidelně Airbus A380, se za tu dobu stal největším dopravcem v dálkové dopravě na Ruzyni, v současnosti ale není úplně jasné, kdy se do Prahy vrátí.

Datum obnovení linky stále nemůžeme potvrdit,“ uvedlo mediální zastoupení firmy. Podle rezervačního systému by měla firma začít létat od 2. srpna zatím čtyřikrát týdně: v pondělí, středu, pátek a neděli s Boeingem 777-300.

Emirates v Praze začínaly s Airbusem A330-200, brzy ale přišlo navýšení kapacity nasazením Boeingu 777-300ER. Největší skok nastal v roce 2016, kdy firma začala pravidelně nasazovat největší osobní letadlo světa, Airbus A380. Od roku 2018 pak firma přidala dokonce druhou denní frekvenci, už loni ji ale začala omezovat.

Emirates výrazně otevřely a zpřístupnily lety zejména do Asie a Austrálie, do jejich vstupu řada českých cestujících cestovala za levnějšími letenkami na letiště v okolních zemí. Firma také využila boomu zájmu linky do Dubaje, která byla zejména v době uprchlické krize v Evropě oblíbeným místem na dovolenou pro české turisty. Současně linka z Dubaje do Prahy sloužila i jako velmi silný přísun zahraničních turistů, zejména z Asie a Austrálie. Emirates byly i prvním dopravcem, který do Prahy zavedl skutečnou první třídu na palubě včetně například sprch.

Letecký publicista Rosťa Kopecký přinesl zajímavý rozhovor s pilotem prvního letu do Prahy.

Tagy emirates letiště praha
5 komentářů