ZSSK postaví v Žilině nové středisko údržby, poslouží všem dopravcům na slovenských tratích

Slovenské středisko na údržbu vlaků. Zdroj: ZSSKSlovenské středisko na údržbu vlaků. Zdroj: ZSSK

V současnosti má slovenský národní dopravce taková nově vybudovaná střediska tři.

Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) vybuduje další moderní středisko technicko-hygienické údržby (THÚ) vlaků. Vyroste na západní straně stanice Žilina a bude jedním z pěti nových v zemi. Střediska v Humenném, Nových Zámcích a Zvolenu již stojí a aktuálně u nich probíhá kolaudace. V Košicích je projekt ve fázi příprav.

„Moderní střediska údržby vlaků, ať už v tak důležitém dopravním uzlu, jakým je Žilina, ale i po celém Slovensku, zajistí, že všichni železniční dopravci budou mít přístup k moderním a efektivním službám údržby, což přispěje k celkové kvalitě železniční dopravy v zemi,“ uvedl šéf ZSSK Peter Helexa.

Žilinské středisko THÚ zahrne haly provozního ošetření souprav, myčky, koleje na čištění toalet a další technologie potřebné pro údržbu železničních vozidel.

Vizualizace střediska THÚ v Žilině.
Zdroj: ZSSKSlovenské středisko THÚ.
Zdroj: ZSSKSlovenské středisko THÚ.
Zdroj: ZSSK

„Centralizace těchto činností přispěje k rychlejšímu a efektivnějšímu čištění a údržbě vlaků, což umožní lepší využití vozidel a snížení počtů udržovaných v záloze. Nová střediska budou navíc poskytovat moderní a bezpečné pracovní prostředí pro zaměstnance, čímž podpoří místní ekonomiky a zvýší zaměstnanost v regionech,“ dodala ZSSK s tím, že středisko poslouží i ostatním železničním dopravcům na slovenských tratích.

ZSSK měla vybudování střediska THÚ v Žilině v plánu již dlouhodobě. Aktuální předpokládaná hodnota zakázky je necelých 65 milionů eur bez DPH (1,64 miliardy korun). Projekt bude financován ze zdrojů Programu Slovensko 2021 – 2027. Počítá se se zapojením slovenského národního dopravce.

Tagy slovensko Železničná spoločnosť Slovensko žilina ZSSK
1 komentář