Ve Žďáru kyvadlově. ŘSD bude opravovat barokní most poškozený opilým řidičem

Poničený barokní most na I/37 ve Žďáru nad Sázavou. Pramen: ŘSDPoničený barokní most na I/37 ve Žďáru nad Sázavou. Pramen: ŘSD

Mostu by se mělo ulevit od tranzitní dopravy až se zbudováním šestikilometrového západního obchvatu, který má vymístit silnici I/37 z města.

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) chystá opravu barokního mostu z 18. století, který ve Žďáru nad Sázavou převádí silnici I/37 přes Stržský potok. Most předloni poškodil opilý řidič, který při nájezdu z centra na Stržanov nezvládl řízení, prorazil kamenné zábradlí a s autem skončil mimo silnici.

„Po dohodě s památkáři byl stanoven způsob opravy starého barokního mostu a především schválen technologický postup,“ uvedl mluvčí ŘSD pro Kraj Vysočina Jiří Veselý.

Oprava mostu je rozvržena do dvou fází, přičemž obě si vyžádají částečné omezení dopravy. Doprava na mostě bude vedena kyvadlově podle semaforů. První omezení přijde příští týden ve čtvrtek a v pátek, kdy proběhnou přípravné práce. Další omezení nastane se zahájením samotné opravy, ke kterému by mělo dojít v první polovině července. Oprava potrvá deset dní.

Most s osmi sochami po stranách ve Žďáru nad Sázavou (v části města zvané Klášter) byl postaven ve druhé polovině 18. století, od roku 1958 je kulturní památkou. Most se nachází pod kopcem, na němž stojí poutní kostel svatého Jana Nepomuckého (na seznamu UNESCO).

Poslední oprava mostu se uskutečnila v letech 2008 a 2009, kdy byly opraveny a zaspárovány klenby a pilíře, zpevňovalo se založení podpor mikropiloty. Stará železobetonová deska ze 40. let 20. století byla nahrazena novou. Součástí oprav bylo také položení nové vozovky. Původní sochy byly nahrazeny kopiemi.

Mostu by se mělo ulevit od tranzitní dopravy až se zbudováním šestikilometrového západního obchvatu Žďáru, který má vymístit silnici I/37 z města. Stavět by se měl v první polovině 30. let.

Poničený barokní most na I/37 ve Žďáru nad Sázavou. Pramen: ŘSDPoničený barokní most na I/37 ve Žďáru nad Sázavou. Pramen: ŘSDBarokní most na I/37, Žďár nad Sázavou. Autor: Herbert Frank from Wien (Vienna),  CC BY 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=69877628
Tagy barokní most Žďár nad Sázavou I/37 ŘSD
5 komentářů