pruvodce

V Trojanovicích přibudou nové cyklostezky, Solárka a Pindula propojí Moravskoslezský a Zlínský kraj

Položení základního kamene Solárka a Pindula. Zdroj: Moravskoslezský krajPoložení základního kamene Solárka a Pindula. Zdroj: Moravskoslezský kraj

Cyklostezky vyjdou na 105 milionů korun.

V beskydském sedle Pindula položili základní kámen cyklostezek Solárka a Pindula o celkové délce přes čtyři kilometry. Hodnota investice přesahuje 105 milionů korun, díky dotaci z Moravskoslezského kraje a podpoře Integrovaného regionálního operačního programu za ní stojí obec Trojanovice.

„Nová cyklostezka povede z centra obce, kde se v horském sedle Pindula v budoucnu bude možné dostat do centra Rožnova pod Radhoštěm, odkud se dá na kole dojet až do Vsetína oblíbenou cyklostezkou Bečva. Výstavbou cyklostezek tak dojde k propojení dvou krajů Moravskoslezského a Zlínského,“ uvedl v tiskové zprávě Moravskoslezský kraj.

Nové smíšené cyklostezky mají odklonit cyklisty z komunikace III/4866 a frekventované silnice I/58. Cyklostezka s asfaltovým povrchem bude začínat v centru obce Trojanovice u kruhového objezdu, povede podél místní komunikace až k hrázi vodní nádrže Lubina, dále svahem až na sedlo Pindula.

„Díky nové cyklostezce se zpřístupní vodní nádrž Lubina, která dříve sloužila jako zásobárna na pitnou vodu pro blízký Důl Frenštát. Nové využití přírodní lokality Lubina je součástí obnovy pohornické krajiny,“ dodal Moravskoslezský kraj.

Zhotovitelem cyklostezek Solárka etapa 1a, Solárka etapa 1b a Pindula bude firma Strojírny a stavby Třinec. Kromě cyklostezky s asfaltovým povrchem budou vystavěny také opěrné zdi podél silnice nebo mostní lávky přes potoky. Zásadní úpravu dostane i prostranství v sedle Pindula, kde kromě nové autobusové zastávky přibydou i stojany na kola. Pokud půjde vše podle plánu, novou cyklostezku otevřou příští rok v létě.

Tagy cyklostezka cyklostezky Moravskoslezský kraj
26 komentářů