pruvodce

Sto podcastů za tři a půl roku. Redakce vybírá ty nejzajímavější

Aleš Tondl jako pilot velkého dopravního letadla. Autor: Aleš TondlAleš Tondl jako pilot velkého dopravního letadla. Autor: Aleš Tondl

Hnulíková, Tondl, Švarc, Hlavačka nebo Patrik. Jména, u kterých stojí za to se zastavit.

Vážení čtenáři (a posluchači),

před třemi lety by nás ani nenapadlo, jak si podcasty Cesty Zdopravy.cz oblíbíte a že jich pro vás připravíme celou stovku. Ale stalo se. Máme z toho radost a na příští týden připravujeme už 101. díl.

První podcast jsme přinesli v polovině února 2021, naším hostem byl tehdejší šéf Českých drah Ivan Bednárik. Od té doby se co dva týdny střídají na židli našeho studia – věříme, že zajímaví – hosté z dopravní branže.

Už se těšíme na další stovku, ovšem velké kulatiny nechceme nechat projít jen tak. Připravili jsme proto ohlédnutí za pěticí podcastů, které si podle nás stojí za to připomenout. Každý člen redakce vybral jeden archivní díl, který považuje za zajímavý a důležitý. A každý také výběr krátce zdůvodňuje.

Děkujeme, že posloucháte.
Ondřej Kubala, Jan Sůra, Jan Nevyhoštěný, Jan Šindelář, Vojtěch Očadlý

Tip Ondřeje Kubaly: manažerka Luďka Hnulíková

Luďka Hnulíková je dnes provozní ředitelkou skupiny Arriva v Česku, řada lidí si ji ale pamatuje hlavně z Českých drah jako šéfovou osobní dopravy. Právě na ČD strávila většinu svého profesního života. Vždy měla pověst tvrdé, nekompromisní, ale zároveň férové ředitelky. Rozhovory nedávala nikdy ráda. Dobře si pamatuji, když jsem býval mluvčím ČD, jak jsem ji těžko přesvědčoval, aby alespoň na některá mediální vystoupení kývla. O to víc si vážím toho, že po letech přijala mé pozvání a měla chuť si povídat. Je to velmi otevřený rozhovor se skutečnou dámou, která dokázala dát dopravě víc, než kdokoliv tuší.

Největší úspěch? Railjety pro České dráhy, říká Luďka Hnulíková


Tip Jana Sůry: pilot a strojvedoucí Aleš Tondl

Aleš Tondl býval pilotem airbusů, který přišel během pandemie o práci a dnes řídí vlaky na šumavských lokálkách. Nabídl zajímavé postřehy o rozdílech v kultuře bezpečnosti na železnici a v letectví i o tom, jaké výhody přináší oproti pilotování práce strojvedoucího.

Zkoušky na strojvedoucího nejsou rozhodně brnkačka, říká dopravní pilot a čerstvý strojvedoucí Aleš Tondl


Tip Jana Nevyhoštěného: architektka Anna Švarc

Devadesátky jsou nejslabším bodem pražského metra, říká jeho architektka Anna Švarc. Můj výběr směřuje k dva a půl roku starému dílu, který se však ukázal jako bytostně nadčasový. Ostatně stejně jako architektura pražského metra, o které interview s Annou Švarc pojednává. Každá rekonstrukce vestibulu, instalace výtahů, nové reklamní nosiče či odstraňování „bolševických“ prvků vyvolává na veřejnosti emoce. A díky bohu za to. Po době devadesátkové lhostejnosti hrozilo, že z metra zůstane jen jeho funkce. Anna Švarc však o jeho estetické hodnotě dokáže mluvit fundovaně a bez patosu. Poslechněte si ji.

Devadesátky jsou nejslabším bodem pražského metra, říká jeho architektka Anna Švarc


Tip Jana Šindeláře: historik Milan Hlavačka

Každý pohled do minulosti je důležitý, neboť potlačuje nabubřelost dneška a stírá pocit, že právě my žijeme ve výjimečné době. Profesor Hlavačka jako zkušený popularizátor dějepisu poutavě přibližuje počátky tuzemské železnice v 19. století a ukazuje, že navzdory bouřlivému technologickému vývoji se železnice a její ekonomika zase tolik nemění. A nemění se ani lidé. Vydejte se s ním do časů koňské dráhy a zlatého věku parostrojní železnice.

Už v době výstavby prvních drah docházelo ke korupci, říká historik Hlavačka


Tip Vojtěcha Očadlého: ekolog Miroslav Patrik

Pokud vás zajímá, jak může pár lidí zdržovat klíčové dopravní stavby, podcast s Miroslavem Patrikem vám to dokonale objasní. Patrik obhajuje odvolávání a žaloby, které blokují výstavbu dálnic a železnic – jako například u úseku D1 u Přerova, který stále není hotový. Tento rozhovor vám umožní nahlédnout do myšlení aktivistů, kteří – dle mého soudu – staví své vlastní cíle nad zájmy veřejnosti.

Účast ve správním řízení není ekoterorismus, říká šéf Dětí Země Miroslav Patrik

Tagy Doporučeno podcast Cesty Zdopravy.cz
5 komentářů