Stálá posádka s tisícovkou vojáků. Na přerovské letiště se vrací armáda

Letiště Přerov. Zdroj: LOM Praha - Pavel LangLetiště Přerov. Zdroj: LOM Praha - Pavel Lang

Na letišti bude do budoucna dislokován například 533. prapor bezpilotních systémů, jednotka Vojenské policie nebo logistický prapor.

Na letišti v Přerově má do šesti let sloužit ve stálé posádce až 600 vojáků z povolání. Po roce 2035 by se mohlo číslo navýšit na 1 200. Armáda tak reaguje na aktuální změny bezpečnostní situace v Evropě. Informovala o tom v tiskové zprávě.

„Aktualizujeme své struktury a vytipovali jsme několik areálů, kde jsme kdysi působili a kam se nyní potřebujeme vrátit,“ uvedl k rozhodnutí brigádní generál Pavel Lipka.

Na přerovském letišti bude do budoucna dislokován například 533. prapor bezpilotních systémů, jednotka Vojenské policie nebo logistický prapor. Během příštích sedmi let chce armáda na letišti investovat asi 2,5 miliardy korun.

Oživení ekonomiky

Podle generála Lipky znamená návrat armády na přerovské letiště pro tamní region oživení ekonomiky, nové pracovní možnosti, rozvoj služeb a podnikání. Starosty okolních obcí Lipka ujistil, že vojáci hodlají využívat prostory v rozsahu rozlohy letiště, které jsou ve vlastnictví rezortu ministerstva obrany. O rozšíření areálu tedy armáda zájem nemá.

Své plány související s návratem na přerovské letiště a jeho dalším rozvojem představili vojáci zástupcům obcí, kraje a města Přerova s tím, že analýza aktuálního stavu letiště bude zpracována do konce prázdnin.

„Vytvořili jsme k tomu integrovaný pracovní tým. Jeho výstup bude podkladem pro zpracování zastavovací studie k zabezpečení rozvoje letiště. Ta určí jak další harmonogram činností, tak finanční předpoklad rozvoje letiště,“ dodal generál Lipka.

Strategická infrastruktura

Letiště Přerov-Bochoř je součástí státní strategické infrastruktury. Areál je téměř z 90 % v majetku rezortu obrany. Zhruba tři čtvrtinu areálu pak vlastní státní podnik LOM Praha, který je na letišti etablován 10 let a má i nadále zájem jej využívat k výcviku pilotů vrtulníků v rámci aktivit Centra leteckého výcviku (CLV).

Přerovské letiště bylo v novodobé historii sídlem 23. základny vrtulníkového letectva Edvarda Beneše. Na konci roku 2013 byla základna zrušena a přerovská vrtulníková základna se přesunula do Náměště nad Oslavou.

Tagy armáda Armáda ČR Letiště Přerov LOM Praha Přerov
2 komentáře