Sláva v USA. V Kalifornii vyjel poprvé elektrický vlak s cestujícími

Jednotky Stadler KISS pro Caltrain. Foto: CaltrainJednotky Stadler KISS pro Caltrain. Foto: Caltrain

Caltrain si od nových jednotek slibuje nárůst počtu cestujících.

145 let po první jízdě elektrického vlaku s cestujícími dorazil tento způsob dopravy i do Kalifornie. Dopravce Caltrain, který provozuje železniční dopravu mezi městy San Francisco a San Jose, zahájil slavnostně osobní dopravy s jednotkami Stadler KISS. Jde o první elektrický vlak v Kalifornii, připomněla firma v tiskové zprávě k zahájení provozu.

Elektrické vlaky zatím jezdí v omezením provozu, dopravce postupně přebírá další jednotky a k plnému nasazení všech vozidel dojde se změnou jízdního řádu 21. září. Cestujícím mají nové jednotky nabídnout rychlejší a pohodlnější servis než dosud. Jízdní doby se zkrátily díky lepší akceleraci elektrických vlaků o zhruba pětinu.

Kalifornie ve zprávě zahájení provozu neopomněla zdůraznit ani příspěvek k plnění klimatických závazků. Dosud na trati jezdily jen klasické vozy s dieselovými lokomotivami.

Caltrain je nejstarším dopravcem na západě USA, zavedení elektrických vlaků předcházela elektrifikace trati. Jde o dosud jediný úsek železnice v Kalifornii s elektrickým provozem. Trať měří 82 km. Elektrizace vyšla na zhruba dvě miliardy dolarů. Dopravce očekává, že nové vlaky přilákají více cestujících.

Stadler dodá Caltrainu celkem 19 sedmivozových jednotek typu KISS, nahradí v provozu 20 dieselových lokomotiv a starší vozy. Detailněji je projekt popsán zde.

Tagy Caltrain Kalifornie Stadler Kiss Stadler Rail
42 komentářů