Siemens ukázal konečnou podobu nových vlaků pro Mnichov

Konečná podoba nových vlaků pro S-Bahn v Mnichově. Foto: SiemensKonečná podoba nových vlaků pro S-Bahn v Mnichově. Foto: Siemens

Nové vlaky vyjedou v roce 2027.

Obyvatelé i návštěvníci Mnichova již vědí, jak budou vypadat od roku 2028 jejich vlaky pro městské linky S-Bahn. Rok po získání obřího kontraktu představil Siemens Mobility finální podobu nových vlaků, které začne vyrábět příští rok. Do provozu se mají dostat na konci roku 2028.

Finální podobu vlaků představil Siemens na veletrhu InnoTrans v Berlíně. Na jeho podobě se podílelo designerské studio neomind.

Siemens podle svého popisu vsadil na výrazný kontrast světla a tmy, který má usnadnit orientaci ve vlaku. Novinkou je například souvislý LED pás, který bude mít barvu příslušné linky S-Bahn. V každé soupravě má být celkem 160 vnitřních a venkovních displejů pro poskytování informací v reálném čase. Například ještě před výstupem z vlaku na displeji cestující uvidí, kde jsou na nástupišti schody či výtahy.

Siemens pro Mnichov dodá celkem 90 vlaků. Vlaky nakupuje přímo Bavorsko, kterému s financováním pomáhá Evropská investiční banka a UniCredit Bank. Postupně mají v provozu nahradit řadu 423 z 90. let, kterou vyrábělo sdružení Alstom a Adtranz. Nové vlaky se budou vyrábět v Krefeldu. Hodnota kontraktu je přes dvě miliardy eur.

Vlaky budou třináctivozové, každý bude mít kapacitu 1 841 cestujících. 202 metrů dlouhé vlaky budou největší v kategorii S-Bahn v Německu. Velká kapacita vlaků má být podle Bavorska přípravou pro další nárůsty počtu cestujících.

Siemens slibuje velké úspory ve spotřebě energie i zavedení systému Railigent X, který má zjednodušit údržbu a včas odhalit některé závady. Všechny vlaky budou vybaveny zabezpečovačem ETCS a systémem automatického vedení vlaku (ATO).

Siemens ukázal konečnou podobu nových vlaků pro MnichovSiemens ukázal konečnou podobu nových vlaků pro MnichovSiemens ukázal konečnou podobu nových vlaků pro Mnichov
Tagy Bavorsko Mnichov S-Bahn Siemens Mobility
6 komentářů